Docville: 8 dagen docu’s kijken in Leuven
Nieuws, Cultuur, België, Documentaire, Cultuur, Leuven, Docville -

Docville: 8 dagen docu’s kijken in Leuven

Op 1 mei gaat het DOCVILLE-festival van start in Leuven. Hét moment om naar een boeiende selectie van nationale en internationale documentaires te gaan kijken. Niet minder dan 61 documentaires uit 13 landen staan op de affiche.

dinsdag 27 april 2010 11:58
Spread the love

Naast de documentaires in de binnen- en buitenlandse selectie zijn er vele premières te zien. Het festival opent met een avant-première van de spraakmakende documentaire The Shock Doctrine van Michael Winterbottom en Mat Whitecross, onder meer gekend van The Road to Guantánamo. De film is gebaseerd op Naomi Kleins gelijknamige boek, waarin ze aantoont dat de opkomst van het kapitalisme in diverse landen leidt tot rampen, revolutie of oorlog, vergelijkbaar met de shock-therapy die psychiatrische patiënten moesten ondergaan in de jaren zestig.

Weten en geweten

Een nieuwe sectie op de DOCVILLE-affiche is Weten en geweten. Acht maatschappelijk relevante documentaires zijn er geselecteerd. Een ervan is Bananas*. Het brengt het verhaal van Nicaraguaanse boeren die een proces aanspannen tegen de Amerikaanse multinational Dole. Bij de release van de film werden de regisseur, de producent én de festivals waar de film geselecteerd was, letterlijk bedreigd door Dole, die schermde met schadeclaims en processen. Pas toen het Zweeds parlement zich er mee moeide, stopte de censuur.

Naast dit alles zijn er vier films in Museum M geprogrammeerd die creativiteit, reclame of industrie als thema hebben en op 8 mei is er een internationale studiedag over Chinese documentaires.

Ten slotte worden er op 8 mei twee prijzen uitgereikt: de Canvas-juryprijs gaat naar de beste film uit de Internationale Selectie en de SCAM-juryprijs wordt toegekend aan de beste Belgische documentaire.

Nieuw dit jaar is dat je van op de website vier documentaires legaal kan downloaden voor 4 euro. Onder andere de eerder genoemde documentaire Bananas* kan je zo bekijken. Met dit project experimenteert DOCVILLE met nieuwe distributietechnieken. Vooral voor kleinere titels en genres als de documentaire en de kortfilm zullen de legale downloads in de toekomst wellicht een belangrijke rol spelen.

Weer een rijk gevuld programma om de komende dagen in Leuven te ontdekken …

take down
the paywall
steun ons nu!