'Wild Horse from Shrangri-La' is de eerste kinderfilm die door Open Doek werd aangekocht

 

Nieuws, Cultuur, België, Filmfestival, VN-Millenniumdoelstellingen, Open Doek, Turnhout, Wereldkinderfilms -

‘Open Doek’ uniek door wereldkinderfilms

De achttiende editie van het filmfestival 'Open Doek' is vrijdag 23 april van start gegaan in de Utopolis in Turnhout. Het tiendaagse filmevenement opende met de première van 'Na Putu' van de Bosnische cineaste, Jasmila Zbanic. Door de programmatie van wereldkinderfilms en vijf Afrikaanse documentaires over de Millenniumdoelstellingen onderscheidt Open Doek zich van andere Europese filmfestivals.

maandag 26 april 2010 14:10
Spread the love

De Verenigde Naties stelden in 2000 acht Millenniumdoelstellingen op die ze tegen 2015 willen realiseren. ‘Open Doek’ wil een stand van zaken brengen met ‘Life on the Edge’, een vertoning van vijf Afrikaanse documentaires.

Afrikaanse visie op Millenniumdoelen

“We wilden de Millenniumdoelen eens niet bekijken vanuit ons Europees perspectief”, zegt Marc Boonen, organisator van ‘Open Doek’. “Bovendien vonden we dat ons aanbod van Afrikaanse films te beperkt was, daarom kozen we net deze vijf documentaires. Het Afrikaanse perspectief is geschikt om de haalbaarheid van de Millenniumdoelstellingen te evalueren.”

Ex-VRT-radiojournalist en Afrikaspecialist Guy Poppe zal aanwezig zijn om het publiek uit te nodigen tot debat. “Het is voor ons belangrijk dat de mensen reflecteren over de inhoud van de vertoonde documentaires”, zegt Boonen. “Daarbij worden ze het best begeleid door iemand met kennis van zaken.”

Wereldfilms voor kinderen

“Aangezien maar weinig Europese festivals kinderfilms programmeren, willen wij ons hierin onderscheiden”, zegt Boonen. “We willen niet dat kinderen enkel naar Studio 100-producties of naar Disneyfilms kijken. Bovendien is het voor ons belangrijk dat we de distributeurs van wereldfilms voor kinderen ondersteunen zodat we hun films ook in de Belgische bioscoopzalen krijgen. De film ‘Wild Horse from Shrangri-La’ is de eerste kinderfilm die door ons werd aangekocht. Dat gebeurde via een overeenkomst met een distributeur.”

Geen filmfestival zonder gasten

De centrale gast op deze achttiende editie is de Filipijnse cineast, Brillante Mendoza. In 2005 verwierf hij erkenning toen hij op het filmfestival van Locarno de eerste prijs, het Gouden Luipaard, won voor zijn film ‘Masashista’ over massagesalons in het Filipijnse homomilieu. ‘Open Doek’ zal zijn vijf recentste films tonen. Andere opmerkelijke gasten zijn Nabil Ben Yahir, de regisseur van ‘Les Barons’ en Eugenia Ramirez en Pieter Embrechts van de film ‘La Cantante de Tango‘.

Awards

Op zondag 2 mei vertoont het festival zijn slotfilm de Argentijnse prent ‘El último verano de la Boyita’ en worden de prijzen uitgereikt. De ‘Dirk Vandersypen-award’ beloont jaarlijks een documentaire over Latijns-Amerika. “Vandersypen was een BRT-journalist die jaren in Latijns-Amerika heeft gewoond”, zegt Boonen. “Hij maakte er documentaires over de gewone man. De winnaar krijgt 2.500 euro en een uitzending op Canvas.”

Daarnaast is er nog de ‘Canvasaward’, een distributiepremie van 15.000 euro, de ‘Nationale Loterijprijs’, ter waarde van 2.500 euro en de ‘Publieksprijs’ van de Gazet van Antwerpen. De ‘Behind the Scenes-award’ ten slotte wordt uitgereikt door een jury van vijftien gevangenen uit Merksplas.

take down
the paywall
steun ons nu!