Opinie, Nieuws, België, Lokaal, Opinie -

Exit Bar Mondial: Antwerpen wordt een seutenstad

Op 1 mei aanstaande sluit Bar Mondial definitief de deuren. Na lang gehakketak omtrent geluidsoverlast en ander burengerucht. Hiermee verdwijnt in de Antwerpse binnenstad weer eens een alternatiefje in het uitgaansleven. Een aantal hoogst persoonlijke beschouwingen en meningen.

maandag 26 april 2010 15:03
Spread the love

Wie mij medio 2008 had gemeld dat hij een podium-café voor alternatieve rock ‘n roll wou beginnen in het hartje van de stad, had ik terstond gek verklaard. Gedoe met politie, milieupolitie, milieu-ambtenaren, brandweer, de burgemeester en het voltallige college zou zijn deel zijn.

Het is een wonder dat het nog zo lang heeft geduurd. Bar Mondial ging van start op 1 mei 2008 en legt het loodje op 1 mei 2010. Officieel na een klacht van één buurtbewoner wegens geluidsoverlast.

Om even te situeren: Bar Mondial bevindt/bevond zich op de Suikerrui. Dat is die straat links van het stadhuis die naar de kaaien gaat, richting het Steen. Het is een drukbeklante straat met nogal groezelige horeca, enkele puike uitzonderingen niet te na gesproken. Je struikelt er ‘s zomers over de terrassen. Het richt zich in hoofdzaak op toeristen en andere dagjesmensen.

Ooit bruisend

Dat was ooit anders. De Suikerrui was in een verder verleden “den entrée” van het uitgaansleven in een bruisende buurt, vol met cafés, danstenten, bistros en ander vertier.

In de zijstraten had je cafés zoals de Il Mundo, de Faam, Het Spiegelbeeld om maar enkele te noemen. Je had (en hebt) ook de Cartoon’s, een alternatieve kleine cinema. In de late jaren negentig heeft men daar nog een soort van dansgelegenheid gehad, maar ook dat is tot een roemloos einde gekomen. Op de Suikerrui zelf had je het Swing Café, een café waar je al eens een live-optreden kon meepikken. Laat nu dat net de locatie zijn waar Bar Mondial zijn trip begon en nu eindigt.

Bar Mondial bracht een zeer divers programma aan punk, ska, rockabilly, psychobilly enzovoort. Persoonlijk geloof ik niet in die verschillende niches en subcultuurtjes, maar de verdienste was tenminste dat ze (terug) een alternatieve scène op de kaart van de binnenstad gezet hebben. Maar dan als anomalie. 

Ik geloof dat verhaal van die éne klacht van die éne buurtbewoner niet helemaal. In de feiten zal dit wel juist zijn (meer dan 90 db is te veel), maar structureel is er meer aan de hand.

Cynische critici zouden kunnen opperen dat een aantal cafébazen/bierstekers en andere fijne lieden van het horeca-heir het succes van de Bar met lede ogen aanschouwden en de sociologische samenstelling van dat nieuwe publiek – gegeven de voormelde programmatie – niet konden pruimen. Deze samenzweringstheorie is wellicht te kort door de bocht. 

Een hekel aan alternatief

Een andere, meer plausibele denkpiste is dat het al jaren een publiek geheim is dat de burgemeester en zijn college van vroede vaderen en moederen een hartsgrondige hekel hebben aan alternatieve (jeugd-)culturen, zeker als die zich vestigen in het hartje van de historische binnenstad.

Dat is geen exclusief trekje van de huidige burgervader Patrick Janssens, Bob Cools was daar in de jaren tachtig van de vorige eeuw al druk mee bezig. Onder zijn bewind werden legendarische uitgaansplekken zoals Café Tom-Tom (het café van Radio Centraal) en de punktenten aan de Stadswaag continu gepest door politie, brandweer en andere ambtenarij. Uiteindelijk heeft het gros van die etablissementen toen de eer aan zichzelf gehouden en het bijltje er bij neergelegd.

Verder is de uitgaansbuurt rond de Grote Markt ‘verpittaïzeerd’. Echte cafés zoals wijlen de Volle Maan, de Soete Naem Jezus (de Jean-Jacques) enzovoort zijn al jaren verdwenen. Allicht een toeval, maar toch.

Het regime heeft tijdens de jaren negentig en in de loop van dit decennium het “alternatieve’ uitgaansleven uitgebannen naar de buitenkanten van de stad. We denken hierbij aan de Trix/Hof ter Lo, de Petrol en de Schelda’pen, La Campine. Het stadsbestuur wil al geruime tijd een soort kunstmatige feel good-factor installeren, genre “A zingt’, ‘A drinkt een bolleke’, ‘A loopt de 10 miles’, ‘A eet gezond’, enzovoort. ‘A moeder’, ja wat mij betreft.

Dit soort citymarketing heeft als doel de tweeverdieners met kinderen terug te winnen (het probleem van de stadsvlucht) en de verzuurde ouwe zagers en klagers die achterbleven in de stad min of meer te paaien.

Antwerpen is Bokrijk niet

Met verseuting als resultaat. En in dat plaatje is er uiteraard geen plaats voor initiatieven zoals Bar Mondial. Dat is te veel rock ‘n roll. Paradoxaal hierbij is dat de aanpalende Grote Markt allesbehalve die feel good-factor reflecteert. Op een doordeweekse avond biedt die plek een desolate aanblik. Buiten wat obligate tourist-traps en andere verpieterde horeca valt er niet veel te beleven. Uitgerekend op de verzinnebeelding van het prestige en de grootsheid van deze stad.

Er is leegstand en er zijn exorbitante huurprijzen en non-beleid: de Grote Markt is nu niet meteen de gezelligste plek in de stad.

Antwerpen is geen Brugge of Bokrijk. Het is geen stad enkel voor Japanse kiekjes. Het is een stad die leeft. Waar men werkt, werkloos is, woont, naar school gaat, winkelt, speelt, sport en… er een zware lap op geeft als het op uitgaan aankomt. En dat laten we ons niet afpakken, door geen enkel seutenregime.

Vanavond, maandag 26 april is er een gigantisch straatfeest op de Grote Markt, georganiseerd door Bar Mondial. Het begint omstreeks 18u en duurt tot 20u. Als entertainment voor de gemeenteraad. Allen daarheen dus. 

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!