Betoging, Stampmedia, BHV, Vlaamse beweging, Bart de wever, Splitsing, Vlaams Belang, Brussel-Halle-Vilvoorde, Vilvoorde, Filip Dewinter, Frank Vanhecke, Jean-Marie Dedecker, Lijst Dedecker, N-VA -

Vlaamse betogers eisen splitsing BHV

De chaotische crisissfeer omtrent de onderhandelingen rond de splitsing van de kieskring Brussel-Halle-Vilvoorde is de laatste dagen niet meer uit de pers weg te denken. Werkgroep B-H-V zag zijn kans schoon en riep op tot een spoedbetoging onder de slogan: “Genoeg!”.

vrijdag 23 april 2010 10:20
Spread the love

Op donderdag 22 april kleurde de Franklin Rooseveltlaan in Vilvoorde geel-zwart. Vierduizend betogers vulden de straten met strijdkreten en ophitsende slogans. Er waren ook enkele politieke zwaargewichten aanwezig op de betoging, waaronder Filip Dewinter en Frank Vanhecke (Vlaams Belang), Jean-Marie Dedecker (Lijst Dedecker) en Bart De Wever (N-VA). De betogers eisten de onmiddellijke splitsing van de kieskring Brussel-Halle-Vilvoorde, zonder uitstel of compromis.

Wederzijds respect

Peter Van Dam, een 27-jarige inwoner van Vilvoorde, sprak zijn ergernis uit: “Door de verfransing van de Brusselse rand worden er Franstaligen verkozen voor de gemeenteraad van Vilvoorde. Ik vond het erg toen ik een flyer van het FDF (Fédéralistes Démocrates Francophones, nvdr) in mijn bus kreeg die enkel en alleen in het Frans geschreven was. Het is volgens mij een vorm van elementaire beleefdheid dat je iedereen tracht te bereiken met je programma en niet enkel je eigen publiek. Al mijn Turkse en Spaanse vrienden spreken wel Nederlands of doen tenminste hun best. Als ik Franstalige klanten bedien in de zaak waar ik werk, moet ik op zo’n poging niet rekenen”.

Grijze massa

De massa die met vlag en vaandel op straat kwam was opvallend grijs. Slechts hier en daar sprong een jong gezicht uit de rijen 60-plussers. Zo spraken we met Dimitri Nicoli, Nationaal voorzitter van ‘Jong Gezond Verstand’, de autonome jongerenvleugel van Lijst Dedecker. “Wij komen betogen omdat wij menen dat de oude kwestie rond de splitsing van B-H-V belangrijkere politieke agendapunten in de weg staat, zoals justitie, onderwijs en economie. Ik kan begrijpen dat jongeren niet geïnteresseerd zijn in politiek. Dat is omdat men laat uitschijnen dat het heel complex is, terwijl dat helemaal niet het geval is. Het is eigenlijk heel simpel. België is een huwelijk dat op de klippen loopt, en dan kan je beter als vrienden uit elkaar gaan. Dat is beter voor de kinderen.”

Typisch Vlaamse betoging

De betoging verliep goed georganiseerd. Er deed zich geen enkel incident voor, de ophitsende speeches volgden elkaar aan een hels tempo op en er speelde altijd wel een trekzak in de achtergrond. Maar of het effect zal hebben? “De Vlamingen zijn een laf volkske”, beweert Dimitri Nicoli, “ze betogen graag maar doen daarna hun bedrukte partijshirt of plastieken jasje uit, hangen het aan de haak en drinken zich een frisse pint. De Vlaming bedrijft graag politiek vanuit zijn zetel.” Het kon dan ook niet uitblijven dat na de manifestatie de spandoeken haast symbolisch werden opgerold en de uitgedeelde sloganborden werden verzameld. Zo verdwenen de idealen weer in de stoffige kast.

© 2010 – StampMedia – Christoffer Allegrezza

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!