Antwerpen, Lokaal, Stampmedia, Muziek, Antwerpen, Straatlaweit, Antwerp on stage, Festivals, Het noord ontspoort, Laundry day, Linkerwoofer, Ockxfest, Rock werchter, Tekiela, Waagstock -

Straatlaweit 2010 belooft zes grote feesten

Zes gratis festivals, dat is Straatlaweit in een notendop. En dat ‘gratis’ niet staat voor ‘minder kwaliteit’ willen de organisatoren nog maar eens bewijzen.

donderdag 22 april 2010 13:36
Spread the love

Jasper Posson van ‘Antwerp on Stage‘ gaf op de voorstelling van Straatlaweit meteen een sneer naar Rock Werchter: “Wij bieden een goed getapte pint voor 1.25 euro, de helft van de prijs van het verwaterde equivalent op Werchter.”

Aan nieuwigheden op de zes buurtfestivals is er alvast geen gebrek. Linkerwoofer op Linkeroever heeft aandacht voor kinderen. “Wij organiseren een kindernamiddag van ’s middags tot 21u. Terwijl de kinderen plezier hebben, kunnen de ouders optimaal genieten van de optredens. Bovendien zullen de roltrappen in de voetgangerstunnel blijven werken na het laatste optreden. Zo vermijden we een wachttijd van drie kwartier aan de lift zoals vorig jaar”, vertelt Linkerwoofer-verantwoordelijke Jens van Avermaet.

Ockxfest heeft zelfs een nieuwe locatie. “We verhuizen dit jaar naar het Sint-Jansplein. Dat werd na de vorige editie aangemoedigd door de stad Antwerpen en de politie. Toen waren er meer dan 9.000 festivalgangers op de Ossenmarkt gepropt. De veiligheid was niet meer te garanderen”, geeft organisator Steven De Beukelaer aan.

“Op het Sint-Jansplein kunnen we meer bieden: een grasveld als chillout-zone en een tweede podium met meer underground-dj’s.” Toch passen de organisatoren van Ockxfest op dat ze niet zo commercieel worden als Laundry Day. “Wij zijn enorm gemotiveerd om het festival gratis te houden. Daarvoor moesten we wel eigen drank verbieden om onze inkomsten via drank te verzekeren”, vertelt De Beukelaer.

Geldschieters

Om de gratis muziekfestivals uit de grond te stampen is het elk jaar weer zoeken naar geld. “Wij halen vrijwel heel ons budget uit sponsoring”, zegt van Avermaet. “Bouwonderneming Vooruitzicht is dit jaar één van onze grootste geldschieters. De subsidiëring van de stad Antwerpen is enkel een klein deel van het benodigde geld. Artiesten vragen soms zelfs meer dan op betalende festivals.”

Op een kleine som van 1.000 tot 2.000 euro na steunt het district Antwerpen de festivals vooral met materiaal en vergunningen.

“Wij zorgen voor stoelen, tenten en omheining als de organisatie daarnaar vraagt”, legt Geert Gielis van de Antwerpse Cultuurantenne uit.

“Zelfs een klein podium is geen probleem. Verder helpen we met de benodigde papieren.” Gielis nodigt iedereen met een idee voor een festival uit. “Alle mensen die met een goed concept en een dosis wilskracht naar ons komen zullen worden gesteund. Een festival op poten zetten is makkelijker dan de meesten denken.”

Ockxfest: Sint-Jansplein, donderdag 29 april
Antwerp on Stage: Stadswaag, woensdag 5 mei
Linkerwoofer: Boeienweide Linkeroever, zaterdag 14 augustus
Waagstock: Stadswaag, zaterdag 4 september
Tekiela: Kielpark, zaterdag 11 september
Het Noord Ontspoort: Park Spoor Noord, zaterdag 18 september

© 2010 – StampMedia – Tomas Bachot

take down
the paywall
steun ons nu!