Jongeren Troef in Antwerpen
Verslag, Antwerpen, Jongeren, Lokaal, Stampmedia, Antwerpen, Leen verbist, Let's Go Urban, Marcel Vanthilt, Sihame El Kaouakibi, Sofie Van Moll, Troef -

Jongeren Troef in Antwerpen

De stad Antwerpen maakte woensdag 21 april de acht finalisten van Troef! bekend. Deze wedstrijd geeft jongeren de kans om met hun dromen andere jongeren te helpen. In totaal waren er 24 inzendingen. Eind mei wordt bekendgemaakt welke drie zich de ‘Troeven van Antwerpen’ mogen noemen.

donderdag 22 april 2010 16:31
Spread the love

Troef! moet de jeugd in de stad dichter bij elkaar brengen. Het initiatief is aan zijn tweede jaargang toe. Vorig jaar kwam Sihame El Kaouakibi met haar dansproject ‘Let’s go urban’ als winnares uit de bus. De overwinning leidde tot een onverhoopt succes, want een jaar later nemen wekelijks nog steeds 300 jongeren deel aan de hiphopworkshops die ze organiseert. Bij de inzendingen voor dit jaar zitten er onder andere twee radio-omroepen, een gebarentaalproject en een aantal sportieve en artistieke initiatieven. Wie weet spreken we volgend jaar dus allemaal vlot de doventaal of stemmen we onze radio af op een nieuwe jongerenzender.

Bont allegaartje

“Het mooie aan dit project is dat de inzendingen zeer gevarieerd zijn en er enkel op basis van kwaliteit wordt geselecteerd,” zegt jeugdschepen Leen Verbist (sp.a). “Een jury, die voor de helft uit jongeren bestond, moest daar het beste uit selecteren. Wij vonden het heel belangrijk dat jongeren inspraak hadden in de selectie, omdat zij beter weten waar hun leeftijdsgenoten van dromen.”

Motivatie

Op zaterdag 24 april worden de genomineerden flink op de rooster gelegd door Marcel Vanthilt, Sofie Van Moll en El Kaouakibi zelf. “Deze driekoppige jury zal vooral polsen naar de motivatie van de kandidaten. Om er zeker van te zijn dat hun project in functie staat van jeugdige Antwerpenaren,” licht schepen Verbist nog toe. Vanaf woensdag 28 april worden de projecten voorgesteld in het jongerenprogramma Exit op atv. De filmpjes zijn te bekijken op de Troef!-Netlogpagina en op de atv-website. Daar kan op 26 en 27 mei ook gestemd worden.

Op 29 mei worden de drie Troeven bekend gemaakt. Zij krijgen vanaf september een jaar lang zowel financiële als logistieke begeleiding om hun project voor een jong Antwerpen te realiseren. Ook de verliezers blijven niet in de kou staan. “Na de wedstrijd zullen we al het mogelijke doen om ook de andere kandidaten te begeleiden bij de aanvraag van projectsubsidies. Dat is geen garantie op succes maar we willen zoveel mogelijk goede projecten een kans geven,” besluit Verbist.

© 2010 – StampMedia – Tekst: Elise Meekers en Karen De Bruyn, Audio: Jasmin Paulussen, Video: Fleur Broes

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!