Het loon van Dexia-topman Pierre Mariani (rechts) ligt onder vuur

 

Interview, Nieuws, Economie, België, Vakbonden, BBTK, CEO, Dexia, Pierre Mariani, Toplonen -

Vakbonden Dexia kwaad over loon Pierre Mariani

Dexia kondigde aan dat CEO Pierre Mariani aan bepaalde voorwaarden moet voldoen voor hij een bonus zal krijgen. Luigi Franco, lid van de Dexia-ondernemingsraad voor BBTK, legt aan DeWereldMorgen.be uit waarom de vakbonden die voorwaarden een lachertje vinden.

woensdag 21 april 2010 16:40
Spread the love

De vakbonden van Dexia keren zich in een gemeenschappelijke verklaring tegen de astronomische lonen voor het management. De Franse CEO, Pierre Mariani, een persoonlijke vriend van de Franse president Sarkozy, ontving vorig jaar een vast brutoloon van één miljoen euro. Hij is daarmee meteen de best betaalde bankier van België. Bovendien zou hij kunnen rekenen op een bonus van 800.000 euro als hij aan alle voorwaarden voldoet.

Dexia is een Frans-Belgische bank en verzekeraar die sinds de financiële crisis van 2008 met staatsgeld en waarborgen op de been wordt gehouden.

Dit jaar – in tegenstelling tot 2009 – voert Dexia opnieuw een variabele verloning in. De bank moet daarbij wel rekening houden met de aanbevelingen van het parlement na de financiële crisis.

“Dat de variabele bonus aan voorwaarden onderhevig is, is niet meer dan een lachertje. De stopzetting van de staatswaarborg is opgelegd via de besluiten van de Europese Commissie”, reageren de bonden boos. 

“Crisissen zijn lessen in bescheidenheid, maar de les is duidelijk niet blijven hangen bij de Dexia-top. We betreuren dat het topmanagement deze kans niet aangrijpt om samen met de medewerkers de gevolgen van de crisis te ondergaan. Kom dus bij uw medewerkers niet meer af met uw eenzijdige besparingsmaatregelen en continue reorganisaties …”, aldus de open brief van de vakbonden bij Dexia.

“Opnieuw riante bonussen gaan toekennen aan topmensen terwijl werknemers moeten afvloeien of harder werken. Kan het nog schaamtelozer”, vragen de bonden zich af.

DeWereldMorgen.be vroeg om een reactie aan Luigi Franco (BBTK).

Dexia voert voorwaarden in voor de bonus van topmanager Pierre Mariani. Is dat geen goede zaak?

Luigi Franco: “Neen, helemaal niet. De manier waarop de bank de CEO gaat verlonen, is compleet fout. Een variabel loon is een zaak, maar dat variabel loon laten afhangen van de koers van het Dexia-aandeel is volgens ons totaal onjuist. En dat is precies wat het directiecomité nu wil doen.”

“Zo keert de Dexia-directie terug naar de oude praktijken van de stock opties en moedigt het opnieuw het nemen van allerhande risico’s aan. Dat hebben we nochtans nog maar net aangeklaagd bij de Europese ondernemingsraad, ook tegenover Mariani.”

“Het beursaandeel van Dexia staat op dit moment heel laag, en het directiecomité speculeert op een stijging van de koers. Het aandeel zal wellicht ook stijgen, net omdat het zo laag staat. Als er bovendien straks een einde komt aan de staatsgaranties, die Dexia kreeg tijdens de financiële crisis van eind 2008, zal dat zorgen voor een stijging van het aandeel.”

Is de stopzetting van de staatsgarantie dan geen moeilijke opgave voor Mariani?

Luigi Franco: “Neen, integendeel. Ik geloof dat de stopzetting geen enkel probleem zal veroorzaken. Het gaat de kosten van Dexia zelfs doen dalen, wat een positief effect zal hebben voor de bank. Maar dat is niet het grote probleem. Ik herhaal het omdat het zo belangrijk is: de band tussen het loon en de koers van het aandeel is onze grootste frustratie. Mariani gaat de bonus bijna automatisch ontvangen, en hij gaat groter zijn dan wat vandaag aangekondigd is.”

Wat verwacht het personeel van de Dexia-directie?

Luigi Franco: “Wij verwachten dat de directie consequent is en een voorbeeld stelt. Het kan niet dat de bank aan de ene kant zegt dat door de slechte economische en financiële toestand de algemene kosten moeten dalen en er dus personeel moet verdwijnen, terwijl er aan de andere kant volop ruimte blijkt te zijn om de lonen van topmanagers de hoogte te laten ingaan. Dat is voor ons compleet niet aanvaardbaar.”

“De directie vraagt ons om steeds meer te doen met hoe langer hoe minder personeel. Die druk verhoogt de stress bij de werknemers. We willen dat de directie een andere boodschap de wereld in stuurt, want deze aankondiging kan absoluut niet.”

Hoe reageert de directie op de eisen van de vakbonden?

Luigi Franco: “Ze neemt er akte van en zegt dat ze onze verklaring zullen voorleggen aan de remuneratiecommissie. Dat is de commissie die gaat over de verloningen binnen de bank.”
 

take down
the paywall
steun ons nu!