Foto John Moussiaux

 

Verslag, Nieuws, Economie, België, Opel Antwerpen -

Voorstel sociaal plan voor Opel-arbeiders

Zondagavond zijn de vakbonden en de directie van Opel Antwerpen het eens geworden over een sociaal akkoord voor de arbeiders. De vakbonden verdedigen het akkoord niet, maar leggen het voor aan de arbeiders. Voor 30 juni moeten 1250 arbeiders de fabriek verlaten.

maandag 19 april 2010 16:12
Spread the love

De Opel-arbeiders kunnen vanaf 50 jaar met brugpensioen. Zij kunnen dan kiezen tussen een eenmalige premie of een maandelijkse bijpassing bovenop hun uitkering. Wie niet met brugpensioen gaat, krijgt een vertrekpremie volgens anciënniteit, inkomen en leeftijd. Maximaal kan die 144.000 euro bedragen. Ook tijdelijke werknemers hebben recht op een vergoeding.

In tegenstelling tot het akkoord uit 2007 – toen 1861 werknemers moesten afvloeien – kunnen 50-plussers er voor kiezen om niet met brugpensioen te gaan. Zij krijgen dan de vertrekpremie.

Ongeveer 1250 van 2298 arbeiders moeten voor 30 juni vertrekken. De rest mag nog even blijven. Opel Antwerpen krijgt nog tot eind september tijd om een overnemer te zoeken. Als die niet gevonden wordt, gaat de fabriek eind december definitief dicht. 

Als er wel een overnemer gevonden wordt, blijven de overblijvende werknemers tot eind 2010 werken voor GM. Als de overnemer niet uit de autosector komt, krijgen die werknemers dan een volledige premie. Als de overnemer wel actief is in de autosector, hebben de werknemers recht op een derde van de premie.

Volgens de Duitse vakbondsman en voorzitter van de ondernemingsraad Klaus Franz blijft Opel Antwerpen een aantrekkelijke fabriek voor een overnemer. GM biedt een overnemer ook een overbrugging aan. De fabriek in Antwerpen zou ook in 2011 nog enkele modellen mogen bouwen.

Ontgoocheld

De vakbonden verdedigen het sociaal plan niet, maar leggen het in een referendum voor aan de arbeiders. “Het is binnen het huidige budget dat beschikbaar is het meest haalbare, maar het zit wel onder het niveau van het sociaal akkoord van 2007”, zegt Eddy De Decker, secretaris van de christelijke metaalvakbond ACV-CSC METEA.

Volgens De Decker reageren de arbeiders ontgoocheld dat de vertrekpremie niet even hoog is als in 2007. “Maar ik hoor toch ook tevredenheid dat de werknemers eindelijk voldoende informatie hebben om een keuze te maken.”

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!