Sotigui Kouyaté neemt de Zilveren Beer in ontvangst op het Filmfestival van Berlijn 2009

 

Nieuws, Afrika, Cultuur, Mali, Afrika Filmfestival, Sotigui Kouyaté, Burkina Faso, Afrikaanse film, London River, Zilveren Beer Berlijn 2009 -

Filmacteur Sotigui Kouyaté (1936-2010) overleden

Zaterdag 17 april overleed in Parijs de Malinees-Burkinese film- en theateracteur Sotigui Kouyaté aan de gevolgen van een longaandoening. Hij werd 74. Vorig jaar kreeg hij de Zilveren Beer op het Filmfestival van Berlijn.

maandag 19 april 2010 15:35
Spread the love

Bij het grote publiek was hij vooral bekend vanwege zijn rollen in talrijke theaterproducties van Peter Brook.

Vorig jaar februari kreeg hij de Zilveren Beer voor beste acteur in London River van Rachid Bouchareb op het 59ste Internationaal Filmfestival van Berlijn. Hij stond toen zowat op het hoogtepunt van zijn rijk gevulde carrière.

Zijn overlijden is een klap voor de Afrikaanse cinema waarvan hij een groot promotor was. Tijdens het lopende Afrika Filmfestival (Vlaams-Brabant) zijn nog drie films te zien waarin Kouyaté een hoofdrol speelt.

Sotigui Kouyaté werd in 1936 in Mali geboren in een familie die al sinds de 13de eeuw als griots (traditionele West-Afrikaanse verhalenvertellers, kora-spelers, zangers en geschiedschrijvers) verbonden waren aan de verschillende Mandinka-koninkrijken uit het grensgebied van de huidge staten Gambia-Mali-Senegal-Burkina Faso.

Als jonge man trad hij in dienst van de Burkinese overheidsadministratie. Hij speelde in de jaren zestig ook een tijdlang voetbal voor de nationale ploeg van Burkina Faso, het toenmalige Opper-Volta.

Maar zijn echte roeping werd het theater en iets later de film. Sinds 1983 werkte hij samen met de Britse regisseur en theaterdirecteur Peter Brook. Hun eerste gezamenlijke productie was de Indiase epische vertelling Mahabharata. Kouyaté schreef zelf enkele theaterstukken en was de stichter van het Mandeko Theater in de Malinese hoofdstad Bamako. Hij zag zichzelf in de eerste plaats als een verhalenverteller, geheel in de rijke traditie van zijn familie.

Hij schitterde in films als Black Mic Mac van Thomas Gilou en La Genèse van de Malinese regisseur Cheik Oumar Sissoko. Ook vele van zijn kinderen zijn hem gevolgd in de theater- en filmwereld. Vooral zijn zoon Dani Kouyaté is uitgegroeid tot een bekend filmregisseur. In diens langspeelfilms Keïta! L’héritage du griot en Sia, le rêve du python speelde vader Sotigui telkens de hoofdrol. Zijn rol van Alioune in Little Senegal ging ook niet onopgemerkt voorbij.

De Europese cinefiel kent Sotigui Kouyaté waarschijnlijk nog het best van zijn knappe vertolking in London River van de Algerijns-Franse regisseur Rachid Bouchareb. Hij speelt er de bezorgde moslimvader die op zoek gaat naar zijn zoon die in Londen vermist blijkt te zijn na de aanslagen op de metro van juli 2005. Het is voor deze gevoelige vertolking dat hij bekroond werd in Berlijn in 2009.

Tijdens het Pan-Afrikaanse filmfestival Fespaco in de Burkinese hoofdstad Ouagadougou kreeg hij vorig jaar de hoogste culturele onderscheiding van Burkina Faso voor zijn pionierswerk in de Afrikaanse cinema.

Philippe Savadogo, minister van Cultuur van Burkina Faso, noemde gisteren tegenover het persbureau AFP zijn overlijden “een groot verlies voor de wereld van de Afrikaanse cultuur”.

Bron: Pressafrik.com
BBC News 

take down
the paywall
steun ons nu!