Vluchtelingen voor het Klein Kasteeltje in Brussel

 

Nieuws, België, Fedasil, Staking, Asielzoekers, Vluchtelingen, Dossier:vluchtelingen -

Vakbonden klagen over wanbeheer Fedasil

Het rommelt in de gangen van het federaal agentschap voor de opvang van asielzoekers Fedasil. De vakbonden klagen over een barslecht personeelsbeleid en dreigen met staking.

donderdag 15 april 2010 12:21
Spread the love

Vorige week stapte eerst topvrouw Isabelle Küntziger (PS) op, nadien ook Sophie Van Balberghe, die hoofd was van de juridische dienst en adjunct-directeur.Naar eigen zeggen nam Van Balberghe ontslag omdat haar werk te ver van huis ligt, maar er lijkt meer aan de hand.

Fedasil lag de voorbije maanden voortdurend onder vuur vanwege een structureel tekort aan arbeidsplaatsen. Het agentschap moest voor de rechtbank komen en kreeg voor meer dan 200.000 euro dwangsommen opgelegd voor asielzoekers die geen opvangplaats kregen toegewezen.

Ondertussen bezwijkt ook het personeel onder de werkdruk en stijgt de ontevredenheid over het wanbeheer. Niet alleen is er een groot personeelstekort, het verloop is ook abnormaal groot.

Personeelsplan

Volgens de vakbonden is er een totaal gebrek aan een personeelsplan dat moet aantonen hoeveel personeel er in alle centra werkt, wat de noden zijn en hoeveel dat kost. Nu kan de Inspectie van Financiën aanwervingen voor de centra niet goedkeuren omdat Fedasil geen personeelsplan kan voorleggen.

Het Rekenhof sprak zich vorig jaar al negatief uit over het personeelsbeleid van Fedasil, omdat de relatie tussen de asielcentra en het hoofdbestuur stroef was. Bovendien ontbrak bij de aanstelling van vijf van de acht leidinggevenden het akkoord van de bevoegde ministers. Bij twee aanstellingen werd Selor, het selectiebureau voor de overheid, zelfs niet ingeschakeld.

De vakbonden maakten eind 2009 hun grieven over aan het kabinet van Philip Courard (PS), de federaal staatssecretaris voor maatschappelijke integratie en armoedebestrijding. Er kwam nog geen antwoord, al stelde hij onlangs een ‘crisismanager’ aan die zich vooral moet focussen op bijkomende opvangplaatsen.

Op woensdag 20 april praat Courard met de vakbonden over de malaise bij Fedasil. Op basis van dat gesprek beslissen de bonden al dan niet tot staking over te aan. 

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!