Senioren stadscentrum Genk dupe sluiting Carrefour
Nieuws, Lokaal, Stampmedia, Carrefour, Genk, Sluiting, Senioren -

Senioren stadscentrum Genk dupe sluiting Carrefour

De senioren van het centrum van Genk zullen het verdwijnen van de twee Carrefour-vestigingen het sterkst voelen. Zij kwamen vaak net in het centrum wonen omdat alles er dichtbij is. Nu zullen ze het een tijdje zonder nabije warenhuis moeten doen.

zaterdag 10 april 2010 11:05
Spread the love

“Ik ben ontgoocheld. De meesten van ons zijn slecht te been en zijn juist hier in het centrum komen wonen omdat alles dichtbij is”, vertelt de 78-jarige Wanda Rogosz. Zij en haar vriendinnen vrezen dat er lange tijd geen warenhuis in hun nabijheid zal zijn. “Het is spijtig dat het zover moest komen”, zegt Bernadine Thora. Voor haar is het moeilijk om ergens anders te gaan winkelen op 79-jarige leeftijd. “Ik zal mijn dochter moeten inschakelen om inkopen te doen”, geeft ze als noodoplossing aan.

Aldi

Remy Daniëls, de voorzitter van de Genkse seniorenraad, zegt dat hij tijdens de laatste vergadering van de raad de problematiek bij schepen van Sociale Zaken Geert Swartenbroekx (CD&V) heeft aangekaart. “In het stadscentrum van Genk wonen veel senioren. Als beide winkels van Carrefour verdwijnen, dan is het voor hen niet evident om met het openbaar vervoer naar de Aldi in de rand van het centrum te gaan”, vertelt hij.

Er zijn initiatieven, onder meer van het OCMW, die het de ouderen makkelijker maken. Ze worden naar een warenhuis vervoerd of krijgen de goederen thuis afgeleverd.. “Maar vaak komen voor die diensten alleen senioren met een bescheiden inkomen in aanmerking”, merkt Daniëls op.

Hoop voor hypermarkt

De Carrefour-zaken sluiten in juni. Hoe lang het zal duren voor een andere warenhuisketen hun plekken inneemt, blijft onduidelijk. “Dat zou even kunnen duren”, zegt schepen Geert Swartenbroekx. “De onderhandelingen zijn nog bezig om de hypermarkt in Shopping 1 open te houden. De kleinere Super GB op het stadsplein verdwijnt sowieso.”

Voor het nieuw plan voor Shopping 1 is het belangrijk dat de plaats voorzien voor de hypermarkt gevuld blijft. Over welke ketens zich kandidaat hebben gesteld om de vestigingen te vervangen, wil de schepen niets kwijt.

Rollator

De senioren zijn niet tevreden met de uitleg van de schepen. “We zouden als groep van Genk-Centrum moeten betogen”, zegt Rogosz. Voor haar vriendin Augusta Daenen, 85 jaar en afhankelijk van een rollator, brengt de sluiting van de Super GB grote moeilijkheden met zich mee. “Naar Shopping 1 wandelen kan ik niet meer. Dan ben ik te moe. Ik zou mijn zoon kunnen vragen om inkopen te doen voor mij, maar kinderen kunnen ook niet altijd alles voor je doen. Zij moeten ook werken en hebben een huishouden om voor te zorgen”, legt ze uit. En ook Daenen is in het centrum komen wonen omdat ze niet van anderen afhankelijk wilde zijn.

“Mij maakt het niet uit wat er in de plaats komt”, zegt Ida Geebelen, een 82-jarige vrouw uit het gezelschap. “Als er maar zo rap als mogelijk iets anders komt! Het hoeft zelfs geen grote warenhuis te zijn waar je ook elektrische toestellen en schoenen kan kopen. Voedingswaren zijn het belangrijkste.”

© 2010 – StampMedia – tekst en foto: Hasna Ankal

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!