Verslag, Nieuws, België, Bomspotting, Kleine Brogel -

Duizend actievoerders tegen kernbommen in Kleine Brogel

PEER -- Meer dan duizend vredesactivisten voerden zaterdag een bomspottingactie tegen de aanwezigheid van kernwapens in Kleine Brogel. Achthonderd activisten probeerden het militair domein binnen te dringen. Honderden anderen deden mee aan ludieke acties rond het domein. Er werden honderden mensen gearresteerd waaronder vier journalisten van DeWereldMorgen.be.

zaterdag 3 april 2010 16:46
Spread the love

De actie is onderdeel van een Europese actie”, zegt Hans Lammerant van Vredesactie die de Bomspotting-actie organiseert. “In alle landen waar kernwapens liggen, voeren mensen actie: in Groot-Brittannië, Italië, Frankrijk, Duitsland, Nederland en Turkije. Zo willen we tonen dat er in heel Europa verzet is tegen die kernwapens. Het is toch ongelooflijk dat die hier 20 jaar na de Koude Oorlog nog altijd liggen”, aldus Lammerant.

Achthonderd vredesactivisten probeerden het militair domein binnen te dringen. “Zij proberen de voorbereiding van oorlogsmisdaden te stoppen. Normaal is dat de taak van de regering, maar die doet haar job niet”, zegt Lammerant.

‘Natuurpark Kleine Brogel’

Er waren ook nog andere acties rond het militair domein van Kleine Brogel. Tweehonderd mensen vierden de inhuldiging van het natuurpark ‘Kleine Brogel’. Ze wierpen zo een blik in de toekomst en zagen hoe het domein er kan uitzien als de kernwapens verdwijnen.

Leden van Pax Christi en ACW-Limburg hielden aan het uiteinde van de landingsbaan van de F16’s een ingetogen wake en herdachten de voorbije en komende slachtoffers van kernwapens.

Meer dan vierhonderd activisten werden gearresteerd. Naar verluidt zouden ze deze keer ook gerechtelijk aangehouden zijn. Dat betekent dat de procureur hen langer kan aanhouden en dat hun materiaal (gsm, fototoestellen, …) kan in beslag genomen worden. Nog voor de avond viel werden ze allemaal weer vrijgelaten.

‘Belgische regering kan rol spelen’

Volgens Vredesactie komt de actie net op tijd. “In mei 2010 start de NPT Review Conference. Alle landen die het Non-Proliferatieverdrag ondertekend hebben, maken afspraken over de verdere toepassing van dit verdrag en dus ook over de ontwapeningsverplichting vervat in dit verdrag. In 2010 herziet de NAVO haar Strategisch Concept. In november wordt een nieuwe versie van dit Strategisch Concept goedgekeurd en daarmee wordt ook de nucleaire strategie van de NAVO voor het komende decennium vastgelegd.”

De Belgische overheid reageerde nogal geprikkeld op de actie (en de kleinere vreedzame acties waarmee Vredesactie sinds december de luchtmachtbasis bestookt). “Ze zijn de actie blijkbaar beu. Ze kunnen die nochtans makkelijk stoppen. Ze krijgen de komende maanden verschillende kansen om duidelijk te pleiten tegen de aanwezigheid van de kernwapens op Belgisch grondgebied”, zegt Hans Lammerant.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!