20 jaar baas over eigen buik
Nieuws, Samenleving, België, Stampmedia, Baas in eigen buik, Zwangerschap, Ongewenste zwangerschap, Abortus, Watmet -

20 jaar baas over eigen buik

Op drie april is het de verjaardag van de abortuswet. Voor velen is die wet nog steeds een doorn in het oog. Anderen pleiten dan weer voor een soepelere regelgeving. Het heersende beeld van onverantwoordelijke jonge meisjes klopt intussen niet, zegt Lucie Van Crombrugge.

zaterdag 3 april 2010 15:22
Spread the love

Samen met Duitsland en Nederland heeft België het laagste aantal abortussen ter wereld. “Dat komt niet door onze wetgeving. Belgische vrouwen zijn gewoon erg verantwoordelijk als het gaat over contraceptie.” Dat zegt Lucie Van Crombrugge. Zij was voorvechtster van het eerste uur voor het recht op abortus, tot vorig jaar was ze coördinator van het abortuscentrum in Gent.

Falende voorbehoedsmiddelen

Meer dan eens worden er verontrustende cijfers de wereld ingestuurd over het stijgend aantal jonge meisjes die een abortus ondergaan. “Door het beeld dat over hun gevormd wordt zou je het idee krijgen dat ze onverantwoordelijk zijn. Dat is volgens mij niet juist. Uit studies blijkt dat jongeren wel degelijk goed op de hoogte zijn van contraceptie.” Aldus Van Crombrugge. “We moeten niet vergeten dat jongeren het vruchtbaarst zijn, het gaat meestal over een begrijpbaar falen van de voorbehoedsmiddelen.”

Strafwet

Abortus staat in België nog steeds in de strafwet. Slechts in bepaalde omstandigheden is het toegestaan. Zo kan je maar een abortus ondergaan tot de twaalfde week van de zwangerschap. In Nederland kan het tot de 22ste week. Daardoor gaan veel Belgische meisjes en vrouwen de grens over. “Doordat abortus nog steeds in de strafwet staat kan het niet terugbetaald worden”, zegt Sofie De Graeve van het Vrouwen Overleg Komitee. “Wij willen daar verandering in zien komen.”

Herzieningen

Zowel Van Crombrugge als De Graeve vinden dat de wet herzien moet worden. “De termijn moet verlengd worden tot 22 weken en de verplichte zes bedenkdagen zouden soepeler moeten bekeken worden.” Zo klinkt het langs beide kanten. Ook het voorstel van Open Vld-voorzitter Alexander De Croo om meer abortuscentra te openen wordt alvast goed onthaald door de twee. “De centra moeten goed met elkaar samenwerken en moeten zeer professioneel zijn. Meer centra zijn nodig om te garanderen dat er geen te lange wachttijden zijn”, zegt Van Crombrugge.

De vereniging ‘jongeren voor het leven‘ kant zich erg tegen het idee. Zij vinden dat abortus niet kan in een democratische staat. “Je beslist voor het kind of het al dan niet mag leven.” Aldus een medewerkster van de vereniging.

Meer info op www.abortus.be of www.sensoa.be

© 2010 – StampMedia – Karen De Bruyn

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!