Kinderen uit Juba, in het zuiden van Soedan, met verkiezingsfolders

 

Nieuws, Wereld, Afrika, Politiek, Politieke partijen, Verkiezingen, Soedan, Boycot -

Oppositie boycot verkiezingen Soedan

In het Oost-Afrikaanse land Soedan worden van 11 tot 13 april verkiezingen gehouden. Voor het eerst in 24 jaar kan het Soedanese volk zelf kiezen wie het land zal besturen. Maar niet alles loopt zoals het zou moeten, en de oppositie heeft besloten om de verkiezingen te boycotten.

vrijdag 2 april 2010 16:09
Spread the love


Waarom nu verkiezingen?

De laatste jaren komt Soedan regelmatig in de media door de burgeroorlog in de westelijke regio Darfur. Wat de meeste mensen niet weten, is dat een andere burgeroorlog, die tussen Noord en Zuid-Soedan, het land decennialang in zijn greep hield.

In 2005 werd deze burgeroorlog officieel beëindigd, en sloten de partijen het zogenaamde Comprehensive Peace Agreement. Dit verdrag hield in dat er in de nabije toekomst verkiezingen moesten worden gehouden in heel het land. Bovendien zou er een referendum moeten komen in Zuid-Soedan waarin de bevolking zich zou kunnen uitspreken over eventuele onafhankelijk voor het zuiden.

Het verdrag werd afgesloten tussen de toenmalige zuidelijke rebellenbeweging SPLM (Sudan’s People Liberation Movement), die nu nog altijd de belangrijkste oppositiepartij is, en de regering van Omar al-Bashir.

Maanden voor verkiezingen

Die bewuste verkiezingen worden dus nu gehouden van 11 tot 13 april. De bevolking kiest zowel een nationaal als een lokaal bestuur. De mensen in het zuiden kiezen ook nog apart voor een eigen parlement in Zuid-Soedan. Dat zal het zuiden besturen in afwachting van het referendum dat gepland is voor begin 2011.

Behalve de recente problemen met de oppositie, die dreigt zich te zullen terugtrekken uit de verkiezingsrace, zijn er ook al verschillende fundamentele dingen fout gelopen in aanloop naar de verkiezingen.

Ten eerste is het enorm moeilijk om in een uitgestrekt land als Soedan verkiezingen te houden. De bevolking heeft geen ervaring meer met een systeem van verkiezingen. Door de complexe politieke situatie in het land moeten kiezers soms tot 12 verschillende stembiljetten invullen, wat voor  enorme onduidelijk zorgt.

NCP

De partij die nu aan de macht is, de NCP (National Congress Party), doet er alles aan om de verkiezingen naar haar hand te zetten. De leider van de NCP is president Omar-al-Bashir, tegen wie een internationaal arrestatiebevel is uitgevaardigd door het Internationaal Strafhof in Den Haag.

Een eerste vorm van manipulatie wordt vastgesteld bij de registratie van de kiezers. De regeringsadministratie ging mensen tellen die zouden worden toegelaten om te stemmen. Miljoenen ‘verplaatste personen’ (interne vluchtelingen) in het land werden niet geregistreerd, net als veel volksgroepen van wie de regering-Bashir verwacht dat ze tegen de NCP zouden stemmen.

Andere groepen werden omgekocht om, als ze eenmaal geregistreerd waren, zeker voor de NCP te gaan stemmen. Deze registraties vonden plaats na de volkstellingen. Maar grote groepen mensen werden helemaal niet geteld, en hadden dus zelfs nooit enige kans om zich te laten registreren.

Verschillende restrictieve wetten maakten het voor oppositiepartijen moeilijk om in de media te komen en op een degelijke manier campagne te voeren. Het zijn enkele voorbeelden in een lange rij van maatregelen genomen door de regering om de verkiezingen in haar voordeel te doen uitdraaien.

Recente problemen

De Soedanese regering dreigde ook al met het uitzetten van de internationale waarnemers, omdat die te veel ‘commentaar’ zouden hebben op de regering. Als dit zou gebeuren, worden de verkiezingen automatisch een maat voor niets.

De oppositiepartijen vroegen om de verkiezingen naar een latere datum te verschuiven om toch nog de kans te krijgen een campagne te voeren, maar de regeringspartij wou hier niet van weten.

De directe aanloop naar de geplande verkiezingen van april verliep dus al onstuimig, maar de laatste dagen lijken de verkiezingen helemaal in het honderd te zullen lopen.

Darfur

Darfur is één van de belangrijkste regio’s van het land en zal van strategisch belang zijn in deze verkiezingen. Omdat de provincie nog in een burgeroorlog verwikkeld zit, waren problemen te verwachten in deze regio.

De belangrijkste kandidaat van de SPLM, Yasir Arman, besloot woensdag om uit de verkiezingsstrijd te stappen. Een van de oorzaken is dat de bevolking van de vluchtelingenkampen in Darfur er over klaagde dat ze niet mee mocht stemmen.

De SPLM zou eerst alleen de verkiezingen in Darfur boycotten, maar op dit moment hebben verschillende oppositiepartijen, waaronder ook de belangrijke Umma-partij en de communistische partij, beslist om de verkiezingen over de gehele lijn te boycotten. De redenen zijn natuurlijk niet ver te zoeken.

Nu de belangrijkste oppositiepartij zit terugtrekt en de verkiezingen zal boycotten, is het maar de vraag of de verkiezingen nog iets zullen voorstellen. De NCP zal naar alle waarschijnlijkheid overal aan de macht blijven, tegen de zin van een groot deel van de bevolking.

Het is niet bepaald een gunstig klimaat in de aanloop naar het referendum van volgend jaar. Hopelijk stort het land niet opnieuw in een burgeroorlog tussen Noord en Zuid.
 

Bronnen:
International Crisis Group, AllAfrica, Newstime Africa, Radio Dabanga


dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!