President Medvedev, foto Maiak, 'The newsroom of Eastern Europe, www.maiak.info

 

Verslag, Nieuws, Wereld, Europa, Politiek, Terrorisme, Rusland, Moskou, Kaukasus, Metro, Dagestan, Tsjetsjenië, Bomaanslag -

Moskou en Dagestan opnieuw doelwit terroristen

In de stad Kizljar in de zuidelijke Russische deelrepubliek Dagestan kwamen woensdag 12 mensen om het leven bij bomaanslagen. 23 anderen raakten gewond. President Medvedev kondigde meteen harde maatregelen aan.

vrijdag 2 april 2010 17:35
Spread the love

Op de dag van de aanslag in Kizljar vond de Russische politie nog een andere bom, verstopt in een metalen kist op een begraafplaats in de stad. Een dag later kwamen twee mensen om het leven toen de explosieven die ze in hun auto hadden verstopt per ongeluk afgingen. 

Maandag maakte Moskou al de bloederigste aanval mee in zes jaar tijd. Twee vrouwen die banden zouden hebben met extremistische bewegingen in de noordelijke Kaukasus, pleegden een zelfmoordaanslag in de Moskouse metro. 39 mensen kwamen om.

Proactief

De Russische president Dmitri Medvedev bracht donderdag een blitsbezoek aan Machatsjkala, de hoofdstad van Dagestan. Hij kondigde er een verandering aan van zijn tactiek in de strijd tegen de rebellen en terroristen. De veiligheidsdiensten kregen instructies om meer preventief op te treden, en tegelijkertijd harder te zijn in toekomstige gevechten.

“De lijst van antiterreurmaatregelen moet worden uitgebreid”, sprak Medvedev. “Die maatregelen moeten niet enkel efficiënt zijn, maar ook hard, streng en proactief.” Hij zwoer alle verantwoordelijken voor de recente aanslagen in Moskou en Dagestan te zullen opsporen en straffen.

Olymlpische Spelen

Met de terugkeer van het geweld komt het paradepaardje van premier Poetin – de Olympische Winterspelen in Sochi aan de rand van de turbulente noordelijke Kaukasus – in 2014 mogelijk op de helling te staan.

“Voor Poetin is de terugkeer van terroristische aanslagen een zware en persoonlijke uitdaging”, zegt Nikolai Petrov, een analist van het Moskouse Carnegie Center voor internationale vrede.

“Toen hij in 1999 aan de macht kwam als president heerste er een golf van terroristische bomaanslagen die honderden mensen ombracht in Moskou en andere Russische steden. Poetin maakte zich sterk dat de Russische troepen die ‘boevenbende’ zou uitroeien.”

De laatste jaren groeide de mythe van Poetin als sterke, krachtdadige leider die vrede en stabiliteit bracht in de noordelijke Kaukasus. Medvedev zette die lijn verder met zijn pogingen om de socio-economische situatie in de noordelijke Kaukasus te verbeteren en daarmee het militante geweld een halt toe te roepen.

Hij stelde onder meer een gouverneur aan om als zijn persoonlijke gezant de regio te besturen en riep ondernemingen in de regio op om die mee te helpen ontwikkelen.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!