Nieuws, Cultuur, België, Cultuur, Muziek, Podia, Bodixel, Johan, Anthierens -

Frans Chanson en Johan Anthierens

De groep Bodixel tourt binnenkort door Vlaanderen met Franse Chansons afgewisseld met gedachten en meningen van dwarsligger Johan Anthierens. Ze herdenken met hun nieuw project het tienjarig overlijden van Johan Anthierens. Op 10 april is er een try-out op het festival 'Lezen in de lente'.

vrijdag 2 april 2010 18:02
Spread the love

Bodixel, in 2002 opgericht, bracht drie cd’s uit met voornamelijk Frans- en Spaanstalige liederen. Ze brengen soms hevige en soms ingetogen muziek met invloeden van nova trova, pop, wereldmuziek, klassiek, folk en jazz. Ze zijn ook gekend om hun muziek- en verhalenprogramma’s en om de maatschappelijke relevantie ervan. In navolging van hun projecten rond Pablo Neruda (2004, 100 jaar geleden geboren), Bertold Brecht (2006, 50 jaar gelden overleden) en Che Guevara (2007, 40 jaar geleden overleden) brengen ze nu een project rond Johan Anthierens, ‘een tragische held van eigen bodem’.

Anthierens
 
Op 20 maart 2010 was het tien jaar geleden dat journalist, schrijver en televisiepersoonlijkheid Johan Anthierens overleed. Hij werd berucht door zijn scherpe, geëngageerde en controversiële columns en meningen, waarvoor hij evenveel bewondering als kritiek kreeg.

Hij was de jongste zoon uit een gezin met tien kinderen en hij studeerde, zonder succes, sierkunst op Sint-Lucas. Uiteindelijk belande hij bij zijn broer Jef als layouter op de Humoradioredactie. Al snel schreef hij commentaren bij tv-programma’s en hij ontwikkelde zijn scherpe en vaak ook grappige pen.
 
Hij publiceerde onder meer in Knack en richtte het slechts twee jaar bestaande satirische blad De Zwijger op. Bij het grote publiek verwierf hij bekendheid via zijn televisieoptredens, onder meer in de Wies Anderson Show en Noord-Zuid, dat hij samen met Mies Bouwman presenteerde. Het meest legendarische fragment is het interview met vader Abraham. Toen Anthierens hem aanviel over het al dan niet betalen van auteursrechten in verband met het Smurfenlied, voelde de zanger zich zo beledigd dat hij kwaad de studio verliet. Ook Will Tura en Leo Tindemans werden door Anthierens hard aangepakt. Het duurde dan ook niet lang voor de BRT hem ontsloeg.
 
Anthierens schreef tijdens de jaren ’80 en ’90 boeken en essays waarin hij het uitgebreid had over de onverschilligheid van de modale Vlaming voor zijn taal, de macht en het ondemocratische van de monarchie, de invloed van de Kerk in Vlaanderen, de commercialisering van radio en televisie,… Hij joeg ook de traditionele Vlaamse beweging op stang met een boek over Irma Laplasse en de IJzertoren.
 
Bodixel en Anthierens
 
Bodixel voelde zich aangesproken, omdat hij een strijd voerde tegen de goegemeente, tegen de mediatisering en debilisering van de samenleving. Zijn liefde voor taal en leven was poëtisch. ‘Wij hebben hem nooit gekend. Misschien hadden we hem wel een etter gevonden,’ zegt Ludo Vandeau, de leadingman achter Bodixel. Maar het was een aanleiding om verder te denken. ‘Daarenboven was hij een liefhebber van Jacques Brel, wat het voor ons compleet maakte.’ In 1998 slaagde Anthierens erin het boek te schrijven, waarvan hij altijd droomde: zijn hommage aan Jacques Brel, met als ondertitel ‘De passie en de pijn’.
 
In de nieuwe tournee worden nieuwe liederen van Bodixel afgewisseld met de satirische pen van Anthierens en met enkele van zijn geliefde Franse chansons.

Bodixel: te moeilijk om te programmeren?
 
Bodixel is vrij uniek in Vlaanderen met een repertoire van Franse chanson. De groep vormt zich rond singer-songwriter Ludo Vandeau, onder andere gekend van Ambrozijn, Olla Vogala en Laïs. Maar hij wil zich nu voornamelijk op Bodixel richten.
Verder bestaat de groep uit Siegfried Van Schuylenbergh (multi-instrumentalist), Lode Vercampt (cello), Stijn Bettens (keyboard, piano en accordeon), en Elly Aerden als derde stem. Binnenkort is bekend wie de nieuwe pianist is die Bruno de Castro vervangt.
 
Op 10 april zijn ze te zien tijdens het festival ‘Lezen in de Lente’ van ‘t Uilekot. Later in het jaar willen ze hun werk in kleine en grote concerten brengen: huisconcerten, schoolconcerten, festivals en in culturele centra.

“‘De programmatie van de tournee komt traag op gang,” zegt Ludo Vandeau, “We kregen de reactie van een boekingskantoor dat het te moeilijk is voor Vlaanderen. Toch maken wij geen moeilijke muziek, maar ook geen commerciële muziek.” Bodixel voelt dat het niet makkelijk is voor de culturele centra om te programmeren. “Sommige zalen kampen met een teruggeschroefd subsidiebudget waardoor het voor hen moeilijk is om groepen die geen bekendheid genieten of niet in de media komen een plaats te geven. Dat is vreemd, want dit risico maakt fundamenteel onderdeel uit van het bestaansrecht van culturele centra,” vertelt Vandeau.
 
Zaterdag 10 april: Bodixel met een hommage aan Johan Anthierens om 20u, in de Gemeentelijk ontmoetingscentrum te Aaigem – Lezen in de Lente vzw ‘t Uilekot.
 
In het najaar wordt hun vierde cd entre chien et loup verwacht.

take down
the paywall
steun ons nu!