Muziek- en tekenacademies worden grondig hervormd
Verslag, Nieuws, Cultuur, België, Muziekacademie, Tekenacademie, Deeltijds kunst onderwijs -

Muziek- en tekenacademies worden grondig hervormd

Media zijn alomtegenwoordig. Dat hebben ze bij het deeltijds kunst onderwijs (DKO) ook begrepen. Zij sleutelen nu aan een richting 'media' om toe te voegen aan hun aanbod. Dat is slechts een van de vele hervormingen die zouden worden doorgevoerd in het DKO.

donderdag 1 april 2010 14:51
Spread the love

Onder de vorige minister van Onderwijs, Frank Vandenbroucke (SP.A), werd een inhoudelijke werkgroep opgericht om het DKO te herbekijken. Zij maakten het rapport ‘verdieping en verbreding’.

Dit rapport zou zorgen voor een hervorming van het DKO. “Die hervorming is nodig om bij te blijven met de evolutie van de hedendaagse kunst.” Aldus Ingrid Leys, van het Agentschap voor Onderwijsdiensten. De nieuwe studierichting is niet het enige wat zal veranderen. Zo zal de instap leeftijd verlaagd worden en zal het mogelijk zijn studierichtingen te combineren.

Hervormingen

Voorlopig kan je aan de academies muziek, woordkunst, dans en beeldende kunst volgen. Daar zou dus de richting media aan toegevoegd worden. De precieze inhoud van de richting is nog niet bepaald. “Het zal een soort overkoepelende richting zijn voor video, film, animatie, en andere,” zegt Leys.

Kinderen en jongeren die geïnteresseerd zijn in deze richting zullen nog even op hun honger moeten blijven zitten. Leys: “Ten vroegste in 2013 zal de richting ingevoegd worden.”

De startleeftijd voor de meeste richtingen binnen het DKO is 8 jaar. Bij sommige richtingen, zoals dans en beeldende kunsten, ligt die op 6 jaar. Met de hervormingen zou die leeftijd in iedere richting gelijkgezet worden op 6 jaar.

Moesten de plannen doorgaan, zou het ook mogelijk zijn verschillende richtingen te combineren. “Iemand die beeldende kunst studeert, kan dan bijvoorbeeld in zijn werk film combineren.” Aldus Leys.

Kosten

De overheid wil het DKO toegankelijker maken. Nu is de drempel nog iets te hoog voor kansarmen. Kinderen die een specifieke zorg nodig hebben, vinden ook nog niet genoeg hun weg naar het DKO. Hoe het hele project bekostigd zal worden, is nog niet duidelijk.

“We hebben ons vooral op het inhoudelijke geconcentreerd. Nu moeten we gaan kijken hoe we het financieel gaan aanpakken”, zegt Leys.

© 2010 – StampMedia – Karen De Bruyn

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!