Oorspronkelijk wou Carrefour 21 winkels sluiten (14 hypermarkten en 7 supermarkten). Op een nieuwe ondernemingsraad liet de directie donderdag weten dat 6 hypermarkten en 3 supermarkten misschien toch nog levensvatbaar zijn.
Voor de drie supermarkten (van Gent Groene Vallei, Kortrijk Walle en Maaseik) wil Carrefour een franchisenemer zoeken.
De hypermarkten van Haine Saint-Pierre, Brugge Sint-Kruis, Westerlo en Genk zouden openblijven met een kleinere oppervlakte. Het personeel van die winkels moet dan wel nog een extra inspanning doen. De hypermarkt van Casteau wordt misschien omgevormd tot een supermarkt. Dat laatste zou ook het geval zijn voor de hypermarkt van Moeskroen, als de groep Mestdagh geïnteresseerd is om de winkel over te nemen.
Jan De Weghe, federaal secretaris van de socialistische bediendecentrale BBTK houdt zeer gemengde gevoelens over aan de ondernemingsraad. “Natuurlijk is het een goede zaak dat ceo Gérard Lavinay iets gehad heeft aan de opmerkingen en tips van onze delegees. Blijkbaar hebben onze mensen hun huiswerk beter gedaan dan de lokale directies want dankzij hen hebben 9 winkels weer hoop”, zegt De Weghe.
Maar de negatieve gevoelens overwegen. De Weghe: “Het probleem is dat we nog altijd geen enkele zekerheid hebben. Carrefour wil de winkels ook enkel open houden als we akkoord gaan met een inlevering op vlak van loon- en arbeidsvoorwaarden. En de andere winkels kregen vandaag te horen dat er geen enkele hoop is.”
De vakbonden zijn beducht voor een nieuwe race to the bottom in de distributiesector. “Als wij vandaag akkoord gaan met lagere lonen en voorwaarden bij Carrefour, waarom zouden we dat dan niet doen bij de concurrenten?”, zegt De Weghe.
Een nationale staking komt er voorlopig niet. “Op één dag voor het paasweekend was dat toch niet meer te organiseren”, aldus De Weghe. De vakbonden verwachten wel dat er in sommige winkels toch gestaakt wordt.