Betoging tegen het hoofddoekenverbod in Brussel

© 2010 – StampMedia – Karen De Bruyn

Samenleving, België, Brussel, Stampmedia, Hoofddoekverbod -

Betoging tegen het hoofddoekenverbod in Brussel

BRUSSEL- De hoofddoek is sinds september 2009 verboden op openbare scholen in Vlaanderen. Uit angst dat dit verbod doordringt naar de rest van België, organiseerde de Mouvement Droits Fondamentaux (MDF) zaterdag 27 maart een betoging aan het Brusselse centraal station. Enkele honderden moslima’s deden mee.

maandag 29 maart 2010 18:43
Spread the love

“We staan hier om mensen er op te wijzen hoe meisjes gediscrimineerd worden door het verbod,” zegt Soumeta Jhabli, een 21jarige moslima die met veel trots haar hoofddoek draagt. “Volgend jaar begin ik terug te studeren aan de hogeschool. Moest ik mijn hoofddoek niet meer mogen dragen dan verhuis ik naar een land waar er wel democratie heerst.” Soumeya schat de situatie echter positief in. “Ik denk niet dat het zo ver zal komen. Mensen zullen toch beseffen dat we onze kinderen net moeten leren dat we in een multiculturele maatschappij leven.”

“Het verbod zou een ramp zijn”

Chaïma en Zara zijn 11 jaar, ze volgen school in Brussel en zijn perfect tweetalig. “Als het hoofddoeken verbod ook in Brussel wordt ingevoerd is dat voor ons een ramp,” aldus de meisjes. “Daar ben ik heel bang voor,” zegt Chaïma, “als het zover komt stop ik met school. In België hebben we toch het recht op onderwijs en het recht op vrije keuze van religie? Waarom willen ze ons dat dan afnemen?” vraagt Zara zich af.

Stoppen met school

Badia Cherriet is moeder en vreest het ergste, “Als het verbod wordt ingevoerd gaan veel meisjes stoppen met school. Zij zullen een gebrek aan educatie hebben. Dan staan ze niet sterk in het verdere leven.” Zelf werkt Cherriet al 11 jaar in dezelfde onderneming, met hoofddoek. “Ik krijg er respect en ik doe mijn werk goed. Het is niet omdat je een hoofddoek draagt, dat je minder capabel bent.” Een van de argumenten die vaak in het debat rond de hoofddoek gebruikt wordt, is dat het de integratie in de weg zou staan. “Dat klopt volgens mij totaal niet, het verbod zou net voor een de-integratie van veel meisjes zorgen.” Sluit Cherriet af.

© 2010 – StampMedia – Karen De Bruyn

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!