Nieuws, Cultuur, België, Sioen, Soweto, Oxfam-project -

Sioen – Calling up Soweto

Sioen schuimde de afgelopen maanden de Vlaamse zalen af met een succesvolle theatertournee 'Calling up Soweto Feat. Pops Mohamed & Khaya Mahlangu'. De 'Paul Simon van Gent' in concert samen met bekende Zuid-Afrikaanse muzikanten uit de township Soweto. Voor zij die het gemist hebben, niet getreurd: de Zuid-Afrikanen komen terug naar België.

vrijdag 26 maart 2010 14:30
Spread the love

Dit project werd eind 2007 in gang gezet door Oxfam, toen de NGO aan Sioen vroeg of hij op de volgende Gentse Feesten zin had om ‘iets te doen’ met enkele Zuid-Afrikaanse muzikanten.

Het resultaat is dit album en een succesvolle theatertournee. Binnenkort, in mei, komen de Zuid-Afrikaanse muzikanten opnieuw naar ons land voor een rist optredens, onder andere op het gratis zuiders intercultureelfestival Mano Mundo op 8 mei 2010 en op 22 mei voor het Ten Vrede-festival in Diksmuide.

Soweto

Na drie full-albums, waarvan er twee goud haalden, is ‘Calling up Soweto’ de vierde plaat van de groep Sioen. ‘Soweto’, de afkorting van South Western Townships, is een township net naast Johannesburg. Sioen trok daar de studio’s in. Dit is de studio waar ook Paul Simon zijn legendarische ‘Graceland’ opnam. Het werd een versmelting van culturen met vier Gentenaars en vier inwoners van Soweto.

Naast Frederik Sioen zang en piano, spelen Pops Mohamed (een ‘Toots Thielemans’ van Zuid-Afrika) op kora, mbira, kalimba – die onder andere ook toert met Cat Stevens – en Khaya Mahlangu (sax, toert de wereld rond met levende legende Hugh Masekela). Beiden komen uit Soweto.

Zo ook de backing vocals Abueng Gasta Mkhonza, Duduzile Majola, Vus’muzi Nhlapo en Vuyo Tshuma. Ze zijn via audities in de wijken van Soweto gerekruteerd. Daarvoor kon Sioen rekenen op de hulp van Stella Khumalo, zZij maakte naam als zangeres bij Miriam Makeba. De Gentenaren zijn Frederik Segers (gitaar), Laurens Smagghe (drums) en Mirko Banovic (bas, ook bij Arno en Arsenal).

Sioen

Frederik Sioen maakt als singer-songwriter en pianist muziek onder de artiestennaam ‘Sioen’. Hij werd in maart 2010, samen met Tomas De Soete en Sam De Graeve, genomineerd als ‘Strafste Gentenaar’, via de krant De Gentenaar, in de categorie ‘Media en Entertainment’.

De prijs wordt speciaal uitgereikt aan iemand die Gent op de wereldkaart zet. Sioen deed dit met het project ‘Calling up Soweto’. Maar ook omdat hij in 2006, naast Arno en Tom Barman, intitiatiefnemer was van het Gentse deel van de 01.10-concerten voor Verdraagzaamheid.

Hij doet allerlei projecten. Zo maakte hij muziek voor bij het toneelstuk ‘Solar City’ van De Kopergietery. Sioen schreef niet alleen de muziek, maar staat ook zelf op scène. Deze maand is hij nog te zien in ‘t Kuipke (de wielerpiste van Gent) en cultureel centrum Kortrijk.

Sioen maakte het clublied voor AA Gent, Come On, en werkt momenteel aan een kinderplaat, samen met Pieter-Jan De Smet en Roland. Dus verder in het oog te houden…

Citaat

“Gebleven zijn het vermogen goede songs te schrijven en die lichte, hese stem met dat mooie kraakje. Hernieuwd is de frisheid, die Frederik weer laat klinken als de jonge hond die héél graag muziek maakt. (…) de echte meerwaarde zit toch in de geslaagde muzikale fusie tussen Europa en Afrika, die van Sioen met recht plots de Paul Simon van Gent maakt.”

[Willem Jongeneelen, OOR, juli 2009, p. 78]

take down
the paywall
steun ons nu!