UCL-prof Van Parijs over Brussels onderwijs

UCL-prof Van Parijs over Brussels onderwijs
donderdag 25 maart 2010 18:05

Het Nederlandstalig onderwijs (en meer bepaald het grote capaciteitsgebrek dat zich schijnbaar plots manifesteert in diverse steden) is momenteel een ‘hot issue’. Zeker in Brussel, waar het huidig inschrijvingsbeleid op chaos en veel commotie uitdraaide

Op 12 maart organiseerde RIC Foyer een debat met als thema ’Het Nederlandstalig onderwijs in Brussel : een groeicrisis, een visiecrisis of een beleidscrisis ?’ Sven Gatz (VLD), Jef Van Damme (SPa), Jacky Goris (Gemeenschapsonderwijs) en Petrus Van den Cruyce (Katholiek onderwijs) gaven hun mening over de huidige capaciteitsproblemen in de scholen.

Daarnaast was er ook UCL-professor Philippe Van Parijs die als Franstalige filosoof enkele markante kanttekeningen plaatste bij de keuze(s) waar het Nederlandstalige onderwijs in Brussel voor staat.

Van Parijs over het onderwijs als stammendienst, over de Europese apartheid-scholen, over een mogelijke reconquista met diverse wapens, over een pan zonder een vis, een verhaal over garnalen en een walvis en over de fiets van Van der Taelen. Maar ook over een derde optie en het pleiten voor eensgezind drietalig onderwijs in de hoofdstad.

Kijk en luister hieronder mee naar zijn betoog.

En koppel vervolgens ook terug naar de recente uitspraken van Pascal Smet, Vlaams minister van Onderwijs. Bronnen : FM Brussel en Brusselnieuws/De Standaard

De studie van het Brussels Instituut voor Statistiek en Analyse

Een verslag van het debat vind je ook in Brussel Deze Week

www.foyer.be

take down
the paywall
steun ons nu!