Nieuws, België, Boek, Recensie, Straling -

Stralingsgevaar! – Vervuiling in een gsm-maatschappij

Wat moet je doen als je hele leven bepaald wordt door hoofdpijn en fysieke klachten? Het overkwam ex-journalist Patrick Vanden Berghe. De voormalige redacteur van het maatschappijkritische tijdschrift Exodus beschrijft in Stralingsgevaar! zijn ervaringen met straling, een manke bureaucratie en een jarenlange lijdensweg.

donderdag 25 maart 2010 16:23
Spread the love

In België, Europa en de rest van de wereld wordt het steeds moeilijker om een plek te vonden zonder enige vorm van straling. Naast de logische bronnen zoals gsm’s en hun masten, zijn er nog diverse andere. Wat dacht je van draagbare telefoons, WiFi-netwerken, rookmelders of gipsplaten? Juist, in niet-natuurlijke gipsplaten zitten soms ook schadelijke chemische elementen, zoals radium-226 en lood-210.

Patrick Vanden Berghe legt de gevaren van straling bloot aan de hand van zijn eigen leven. De sportieve ex-journalist ging door een jarenlange lijdensweg sinds hij bij de Rijksdienst voor Jaarlijkse Vakantie (RJV) werkte. Hij werd er blootgesteld aan radioactieve elementen. 

Toen hij dit probeerde te melden, volgde er vooral ongeloof of stuitte hij op een onbekwame of onwillige ambtenarij. De twee radioactieve rookdetectoren werden weliswaar weggenomen, maar toen hingen ze al jarenlang te laag in zijn kantoor. Ondanks kritische onafhankelijke onderzoeken werden de ziekmakende gipsplaten met rust gelaten.

Tot in de slaapkamer

Het probleem zat echter niet alleen in zijn werkomgeving, want ook in zijn eigen huis vond Vanden Berghe geen rust. Niet alleen kwam hij er dezelfde gipsplaten tegen, tot overmaat van ramp stonden er gsm-antennes op het flatgebouw.

Een jarenlange zwerftocht volgde. Waren er geen gsm-antennes of gipsplaten te bespeuren, dan installeerde een buurman wel een draadloze telefoonset langs zijn slaapkamer. Uiteindelijk week Vanden Berghe uit naar een klein dorpje met weinig technologie in Frankrijk.

Communicatielobby

Vandaag is Patrick Vanden Berghe gepensioneerd. Hij woont op een afgelegen plaats in Normandië en lijdt aan de ziekte van Parkinson.

Vanden Berghe lijdt niet aan paranoia en ziet geen samenzweringen. En hij is evenmin de eerste die waarschuwt voor de gevaren van straling. Zijn beweringen worden ondersteund door onafhankelijk wetenschappelijk onderzoek. Maar de mening van deze onderzoekers wordt vaak overschaduwd door gelobby van de communicatiesector bij diverse regeringen. 

De auteur pakt dit boek aan op een waardige manier, zonder onnodig uit te halen naar de betrokken partijen. Het is geschreven in de ware stijl van een journalist, waardoor de lezer meer dan waarschijnlijk het boek in één ruk zal uitlezen. 

Maar volgens mij heeft de auteur ook een kans gemist. Nergens bevat het boek interviews met de betrokken partijen. Vanden Berghe heeft duidelijk moeite gedaan om alle geschreven bronnen te raadplegen, maar een beetje meer input van buitenaf zou het verhaal completer maken. Waarom niet iemand van de industrie zelf aan het woord laten en hem of haar het vuur aan de schenen leggen?

Stralingsgevaar! · Vervuiling in een gsm-maatschappij van Patrick Vanden Berghe, uitgegeven bij Epo, 15.00 euro

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!