Verslag, Nieuws, Economie, België, ABVV-jongeren, Jobstudent -

Nieuwe regels voor jobstudenten

De regels rond studentenarbeid zullen binnenkort veranderen. Minister van Werk Joëlle Milquet legt een wetsontwerp voor aan de sociale partners in de Nationale Arbeidsraad (NAR).

woensdag 24 maart 2010 16:18
Spread the love

Nu mag een student maximaal 23 dagen per jaar werken in de zomerperiode en 23 dagen buiten de zomerperiode.

Werkgeversorganisatie Unizo vindt dat systeem weinig werkbaar en weinig flexibel en reageert tevreden op de voorstellen van Milquet. Voortaan zouden studenten 50 dagen mogen werken, zonder onderscheid tussen zomer- of winterperiode.

Een studentenovereenkomst zou voortaan ook 1 jaar mogen duren in plaats van maximaal 6 maanden.

“Dat is noodzakelijk want sectoren met drukke weekends, zoals de meeste kleinhandelssectoren, moeten heel het jaar door pieken kunnen opvangen met jobstudenten”, zegt Unizo.

De ABVV-jongeren reageren minder enthousiast. “Vermits de 50 dagen niet beperkt blijven tot weekends of vakanties zoals we altijd gevraagd hebben, wordt de concurrentie met gewone arbeidskrachten sterker en dat blijft voor ons onaanvaardbaar”, zeggen de ABVV-jongeren.

ABVV vindt het ook spijtig dat er aan de solidariteitsbijdrage (van 8,63 procent) geen rechten worden gekoppeld. De vakbonden en werkgevers moeten het wel nog eens worden over de onderlinge verdeling van die bijdrage.

Het ABVV noemt de invoering vanaf 1 juli – zoals blijkbaar de ambitie is – onhaalbaar. De vakbonden pleiten voor uitstel tot 1 januari 2011.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!