Leuven betoogt voor meer middelen hoger onderwijs
Nieuws, Samenleving, België, Hogescholen -

Leuven betoogt voor meer middelen hoger onderwijs

Leuvense studenten, onderzoekers en docenten betoogden dinsdag voor middelen voor het hoger onderwijs.

woensdag 24 maart 2010 20:26
Spread the love

Een kleine 500 studenten, onderzoekers en docenten van de Leuvense universiteit en hogescholen kwamen dinsdag de straat op om meer middelen te eisen voor het hoger onderwijs.

Tot deze actie werd opgeroepen door de vakbondsorganisaties LBC-NVK, BBTK, ACV openbare diensten en enter, door de studentenorganisaties ALS, COMAC, Animo en door de studentenraden LOKO, Studentenraad GroepT en VVS.

Het toenemende aantal studenten, de niet-indexering van de overheidstoelagen aan de hogescholen en universiteiten, dalende investeringen van de privésector en de recente besparingen zorgen voor grote financiële onzekerheid in het hoger onderwijs. De organisatoren vrezen dat dit er toe zou kunnen leiden dat ‘andere bronnen’ aangeboord worden, zoals hogere inschrijvingsgelden. Verder wordt er gevreesd dat de personeelsleden in onzekere statuten worden geduwd.

In het regeerakkoord staat een budgetverhoging van 10% voor het hoger onderwijs aangekondigd. De betogers vrezen dat dat er niet van gaat komen, ook al is het broodnodig, klinkt het. Integendeel, er dient nog meer bespaard te worden, zeggen de organisatoren.

De betogers eisen dat die 10% er wel degelijk komt en dat de hogescholen en universiteiten gefinancierd worden op basis van hun reële noden en niet via zogenaamde ‘outputcriteria’, zoals aantal afgestudeerden, aantal publicaties en citaties.

De betogers eisen verder dat er dringend werk gemaakt wordt van reële maatregelen om de toegang van kansengroepen tot het hoger onderwijs te verhogen en er een open en eerlijk debat komt tussen vakbonden, studentenorganisaties en de overheid.

(foto’s Jan Slangen)

take down
the paywall
steun ons nu!