Logo van het Afrikaans Rijstcongres in Bamako

 

Nieuws, Wereld, Afrika, Economie, Afrika, Voedselzekerheid, Rijst, Bamako, Mali -

Rijstcongres in Bamako over voedselzekerheid in Afrika

Maandag ging in de Malinese hoofdstad Bamako het Afrikaans Rijstcongres van start. Tot vrijdag zullen meer dan 300 experts in rijstlandbouw deelnemen aan workshops en lezingen over de toestand van de voedselzekerheid inzake rijst.

dinsdag 23 maart 2010 17:38
Spread the love

De openingszitting werd bijgewoond door Modibo Sidibé, de eerste minister van Mali. De Malinese overheid treedt op als sponsor.

Op dit moment moet Afrika 35 procent van de rijst invoeren die zijn inwoners consumeren. Die afhankelijkheid van geïmporteerde rijst zou zeker fors kunnen verminderen als de rijstlandbouw beter wordt georganiseerd en kwalitatief betere rijstsoorten worden aangeplant.

Rijstinvoer verminderen

Dat is één van de uitdagingen die op het rijstcongres in de loop van deze week aan bod zullen komen. Vertegenwoordigers van overheden, privébedrijven, landbouwonderzoekscentra, boerenorganisaties en de civiele samenleving nemen deel aan het congres.

Met slechts 10 procent van de wereldbevolking is Afrika goed voor ongeveer 30 procent van de wereldwijde rijstinvoer. Als Afrika meer autonomie wil in zijn voedselvoorziening – rijst in een basisvoedsel voor miljoenen Afrikanen – moet dat beter kunnen, vindt het Africa Rice Centre, de organisator van het congres.

Directeur-generaal van Africa Rice, Papa Seck, verklaarde in Bamako dat er geen miljoen oplossingen mogelijk zijn op de afhankelijkheid van rijstimport te verminderen. Als Afrika erin slaagt de oppervlakte rijstteelt met 15 procent te verhogen, zonder ontbossing of negatieve klimaatimpact te veroorzaken, met een doorgedreven inzet van nieuwe technologie – zoals de rijstsoort Nerica, die door Africa Rice werd ontwikkeld – moet het continent voldoende rijst kunnen produceren om de eigen bevolking te voeden. Of zelfs rijst te exporteren. 

Controle op rijsthandel

Om dit doel te bereiken, is ook een betere controle nodig over de rijsthandel. Rijst is helaas een voedingsgewas dat ten prooi valt aan grote speculaties. De productiegebieden zijn vaak gelegen op grote afstanden van de grootste concentraties van consumenten. Een probleem dus van efficiënte distributie en beschikbaar transport.

Kwaliteit van het product is een andere prijsbepalende factor. Ingevoerde rijst is vaak goedkoper dan de lokaal geproduceerde rijst. Regionale economische organisaties zoals Ecowas in West-Afrika kunnen de invoerheffingen op rijst meer op elkaar afstemmen en speculaties tegengaan.

Bron: RFI
 

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!