Het UPJB toonde zich achteraf bijzonder tevreden over de talrijke opkomst. Hoewel Lieberman waarschijnlijk weinig hinder ondervond van de actie, werd er toch een stevig gebaar gesteld.

Lieberman was als eregast uitgenodigd op een galadiner van de ‘State of Israel Bonds Belgium’ in het Conrad hotel. Doel van het diner was fondsen inzamelen om de joodse staat en het ‘joodse karakter’ van Israël uit te bouwen en te versterken.

Avigdor Lieberman is niet alleen Israëlisch minister van buitenlandse zaken, maar ook voorzitter van ‘Yisrael Beitanu’ (Israël ons huis), een extreem rechtse partij die bekend staat om haar harde anti-Arabische en ultra-Zionistische standpunten. Lieberman, een Israëlische jood van Moldavische afkomst, deed in het verleden al meermaals anti-Palestijnse uitspraken. Hij is een gekend voorvechter van de illegale kolonies in de bezette Palestijnse gebieden, en verwacht van de Arabische inwoners van Israël dat ze trouw zweren aan de joodse staat.

De actievoerders maakten duidelijk dat dit soort mensen niet welkom is in België. 

De afgelopen weken steeg de spanning ook terug in de bezette Palestijnse gebieden. Na de aankondiging van de Israëlische regering dat er nog eens 1600 woningen zouden bijgebouwd worden in de illegale kolonies (ondanks strenge afkeuring van de VS) en de heropening van een synagoge in de oude stad van Jeruzalem, ontstonden her en der demonstraties. Als reactie sloot Israël alle checkpoints op de Westelijke Jordaanoever, wat resulteerde in nog meer protest.

In Oost Jeruzalem en verschillende steden en dorpen op de Westelijke Jordaanoever kwamen demonstranten op straat in tal van geweldloze acties. Enkele Palestijnse dorpen waar al jaren zulke protesten plaatsvinden (Bil’in en Ni’lin) werden door het Israëlisch leger als ‘closed military zone’ bestempeld en zouden nu verboden terrein zijn voor alle Israëlische en internationale activisten.

Het Israëlisch leger sloeg hard terug op alle demonstraties. Beschietingen van de ongewapende activisten met traangasgranaten, geluidsbommen en ‘met rubber omhulde metalen kogels’ maakten tientallen gewonden, waarvan enkele ernstig.

In de omgeving van de Palestijnse stad Nablus werden afgelopen weekend 4 Palestijnen doodgeschoten door Israëlische soldaten. Twee van hen waren ongewapende tieners.

Daarnaast voert het Israëlische leger nog steeds regelmatig nachtelijke raids uit in Palestijnse dorpen. Daarbij worden altijd mannen gearresteerd en meegenomen, meestal zonder duidelijke aanklacht.

Ook de Gazastrook was weer het toneel van geweld. Nadat een Palestijnse Qassam raket een dodelijk slachtoffer maakte in Israël, reageerde de Israëlische luchtmacht met bombardementen in Rafah. Daarbij vielen verschillende gewonden.

 


 


Samenleving, Politiek, België -

Honderden betogen in Brussel tegen bezoek Lieberman

dinsdag 23 maart 2010 12:07
Spread the love

Zo’n 500 demonstranten kwamen zondagavond op de Brusselse Louizalaan samen om actie te voeren tegen het bezoek van Israëlisch buitenlandminister Avigdor Lieberman aan ons land. Verschillende organisaties hadden opgeroepen tot actie, op initiatief van de Union des Progressistes Juifs de Belgique (UPJB).

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!