Didi De Paris

 

Essay, Samenleving, Socialisme, Dag van het socialisme, Didi De Paris, Tmd -

Didi De Paris: Socialisme

Didi De Paris bracht tijdens de slotzitting van de dag van het socialisme volgend gedicht naar voor .

dinsdag 23 maart 2010 12:52
Spread the love

Socialisten zijn gasten met gaten in hun zakken, en de ware socialisten die deinzen er zelfs niet voor terug de aarde te bevruchten… Zulke zotte dingen zagen wij in de film  Novecento.
Maar mijn Bomma die zei steevast: socialisten, die hebben Jeezeke aan het kruis genageld. Waarop ik op prille leeftijd en in schier angelieke schoonheid dacht: shit, dat ik dat niet heb mogen meemaken. 
Verder moet ge van mij geen onnozele grappen verwachten en nog minder een afstand nemen van oude dromen en idealen.
De kaarten liggen op dit moment misschien meer dan ongunstig. Maar het kan niet eeuwig winter zijn en dan zeg ik land van mij ge zijt weer vrij. Want verandering komt, en verandering moet komen, als we de planeet willen laten blijven draaien, dan moeten we durven vechten, het roer omgooien, de boel veranderen.
Socialisme dat is dat ik mijn speech nu niet te lang zal trekken. Socialisme dat is dat ik het kort zal houden. Socialisme dat is: trek het kort, jong, hou het simpel. Socialisme dat is mijn slechtste tekst ooit, want repetitief en naïef. En ik ben er trots op!

Socialisme dat is durven dromen, en vechten voor verbetering. Socialisme dat is een nooit eindigende open dialoog. Socialisme dat is het verhaal dat we elke dag samen verder schrijven. Socialisme is een soap. Socialisme is de strijd tegen de vervreemding. Socialisme dat is dat de wetenschap ten dienste staat van de gemeenschap. Het zout op de petatten, de kers op de taart, dat is socialisme. Socialisme dat is de verzorgingsstaat. Socialisme dat is dat de belastingen niet omhoog of omlaag gaan, maar gewoon-gewoon-gewoon geïnd worden. En niet alleen maar bij de werknemers. Socialisme dat is dat nu elk bedrijf een belastingaangifte doet. Socialisme dat is dat de fiscale diensten hun werk mogen doen. Socialisme dat is het leven zelf in handen nemen. Van de wieg tot de kist. Socialisme dat is een god zijn in het diepst van uw gedachten. Socialisme dat is de zotte wind die ons streelt in het voorjaar. Socialisme dat is de regen in onze smoel en de liefde die weer toeslaat. Socialisme dat is dat ik lak heb aan de klotenmaatschappij. Socialisme dat ben ik, dat ben jij, dat zijn wij.  Socialisme dat is de maskers afwerpen.
Socialisme dat is het leven zelf inrichten, in betrokkenheid op, in harmonie met, de anderen. Socialisme dat is stoppen met zeuren, en een radicale kritiek op de maatschappij ervoor in de plaats stellen. En dat koppelen aan een positief gevoel tegenover het bestaan zelf. Socialisme, dat is “ja zeggen” tegen het leven. Socialisme dat is iedereen het recht geven om dit of dat te zijn wie hij of zij wil zijn. Socialisme dat zijn vrouwenrechten. Socialisme is verdraagzaamheid, betrokkenheid, gesluierd en met open vizier. Socialisme dat zijn homorechten.
De ware socialist is sans-papier. Socialisme dat zijn dierenrechten. Socialisme dat is vechten voor vrede. Socialisme dat is: kernraketten, fuck off.  Socialisme is groen. Socialisme dat is ijveren voor rechtvaardigheid, een vermogensbelasting, socialisme dat is het recht te dromen, dat is het recht openlijk kritiek te mogen hebben, socialisme dat is breken met de drogredenen. Socialisme dat is wakker worden (en opstaan). Socialisme  dat is dat men de kat de bel aan bindt. Socialisme dat is dat men partij kiest, tegen politici die er sinds lang voor zorgen dat het hier niet in het honderd loopt maar in de miljoenen.
Socialisme dat is strijden tegen hen die  denken dat politiek alleen maar weggelegd is voor enkele beoefenaars van vrije beroepen en dan nog liefst van al van vader op zoon of van vader op dochter. Socialisme it’s a family affair. Socialisme dat is dat men iedereen stemrecht geeft. Socialisme dat is een democratie die zich herstelt, dat is een middenveld dat weer meetelt.
Socialisme dat is wanneer de pers weer vrij is, wanneer de boekskes in al hun onnozelheid weer plaats ruimen voor informatie.
Socialisme dat is The Pentagon Papers van Daniel Elsberg.
Socialisme dat is Patrice Lumumba, Julien Lahaut, de Black Panters en Bernadette Devlin. Socialisme dat is een dure eed, die ik met bloed geschreven heb, socialisme dat is een inzicht dat mij werd bijgebracht op 9/11. Ja, 9/11!  11 september 1973: de staatsgreep in Chili.  Ach, socialisme… dat is… de weg is lang en kent ook veel eenzaamheid…  

Heb ik tot mijn scha en schande moeten ondervinden. Een biefstuksocialist ben ik nooit geweest, wel een slagerszoon in een konijnendorp in de witloofstreek waar er elke maandag na de verkiezingen in Het Laatste Nieuws keurig en netjes in lange kolommen dorp per dorp genoteerd stond hoeveel stemmen elke partij nu juist behaald had. En telkens weer was het bingo. Steenokkerzeel, KP, één stem. En al de boerkes zeiden: ’t is weer da varken van den beenhouwer.   

Socialisme is vis die deze nacht gevangen is. Socialisme is een kwis na de mis. Socialisme is geloven. Socialisme is een roeping. Socialisme is een coöperatieve. Socialisme is For Ever (Young). Socialisme is Sjors & Sjimmie (& de Rebellenclub). Socialisme is de autofabriek overnemen, de overheid durven laten ondernemen,  een staatsbank oprichten, de geweren helemaal anders richten, en omplooien tot ploegen, en de 4x 4’s  laten overschakelen naar milieuvriendelijke auto’s. Socialisme is het mooiste sprookje ooit.  

Socialisme dat is een kwart miljoen van de beroepsbevolking die een uitkering geniet.  Socialisme dat is solidair zijn. Socialisme dat is dat men stopt met de boekhouders van de liberalen te willen zijn. Er is een dringende nood aan socialisme als 83 procent van de Belgen hun politici niet meer vertrouwt…Socialisme dat is durven ingrijpen in de markt. Socialisme dat is een schoon milieu. Socialisme dat is een schone zaak! Een gat in de markt.  Socialisme dat is een wapen tegen verkleutering, tegen vergrijzing, tegen verdierlijking. Socialisme is een mantra, van verzet, als zingeving aan ons bestaan, dat schoon en fris en monter is. Socialisme is fun. Joie de vivre. Gezelligheid, zonder kneuterigheid. En in Hasselt vindt ge ’t niet. Socialisme dat is… het houdt niet op in mijn kop. Socialisme dat is andere cinema dan televisie. Socialisme is goed zot zijn & doen. Socialisme dat is mee de vogelkensdans dansen, zonder dat ge zat zijt. 

Socialisme dat is dat een kunstenaar niet moet leven als een hond. Socialisme dat is nog veel werk voor de boeg. Socialisme dat is mijn moeder die nu in de kliniek ligt in Vilvoorde en dat dat allemaal betaalbaar is. Dat is socialisme: dat men niet bang moet zijn om oud te worden. Socialisme dat is geloof in de toekomst. Socialisme dat staat ten dienste van iedereen.  

Socialisme dat is hoepel op, grote bullebak. Socialisme dat is tegen kernenergie zijn, tegen apartheid… Socialisme is de grootst mogelijke individuele vrijheid zonder de anderen tot last te zijn. Socialisme dat is die beslissingen nemen die zoveel mogelijk mensen ten goede komen. Daarom en daarom en daarom en om nog veel-veel-veel andere redenen zeg ik, dames, heren, kameraden, genossen, vrolijke vrienden, compañeros, muchacha’s y hombres complicados, is socialisme liefde… en tot nader order, na de haiku en de one-liner de hoogste vorm van poëzie. 

Didi de Paris

http://didideparis.wordpress.com

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!