Nieuws, België, Onderwijs, Hoger onderwijs, SAMV -

WINst FOR LIFE

Het Steunpunt Allochtone Meisjes en Vrouwen lanceerde maandag de brochure 'WINst FOR LIFE – haal een diploma'. DeWereldMorgen vroeg tekst en uitleg aan Nele Spaas, coördinator van het steunpunt.

maandag 22 maart 2010 17:26
Spread the love

Waarom hebben jullie deze brochure gemaakt?

“We willen met deze brochure allochtone jongeren laten doen stilstaan bij het verder brochure .

Dit kadert in een groter project rond studiekeuze van allochtone jongeren.

De brochure is een vervolg op ‘Invest in your Future’, die het SAMV in samenwerking met een aantal andere organisaties uitbracht. Met deze brochure focussen we ons meer op het verder studeren.

WINst FOR LIFE richt zich onder andere op jongeren uit het technisch en beroepsonderwijs. Door het beruchte watervalsysteem zijn allochtone jongeren door oververtegenwoordigd.

We willen die jongeren duidelijk maken dat er andere mogelijkheden zijn buiten direct gaan werken, ook zij kunnen verder studeren.

Wegwijzer in het doolhof van opleidingen

De brochure probeert jongeren wegwijs te maken. Zo hebben we een ‘Wegwijzer in het doolhof van opleidingen’, maar ook een ‘Checklist naar de juiste keuze ‘. Daarnaast staan ook een aantal getuigenissen in van allochtone jongeren, die ingaan op hun ervaringen in het middelbaar en in het hoger onderwijs. We brengen een heel diverse groep, een nieuwkomer, die de lange weg heeft afgelegd van het onthaalonderwijs naar het hoger. We brengen ook moeders, die de moeilijke combinatie maken van zorgen voor een kind en studeren. We hebben ook iemand die aan een opleiding was begonnen, maar dan afhaakte. Na een aantal jaren werken heeft hij dan toch de juiste studiekeuze gemaakt en is terug beginnen studeren.

We willen het signaal geven dat een diploma winst is voor het leven, dat kunnen ze je niet meer afnemen. Je zou kunnen zeggen dat een diploma halen winst voor het leven is.”

Hoe willen jullie het doelpubliek bereiken?

“We hebben een grote mailing gedaan naar alle secundaire scholen, de CLB’s, van alle typen, daarnaast ook alle universiteit en hogescholen en de allochtone en multiculturele studentenorganisaties.

De brochure zal verspreid worden op de sit-ins en op de infomomenten die de allochtone studentenorganisaties zowat overal ten lande organiseren.

De brochure zal ook gebruikt worden door nogal wat leerkrachten, die aan de hand daarvan gesprekken hebben met de leerlingen over hun toekomstplannen.

De brochure zal ook geheel en al gratis down te loaden zijn via onze website.”

 

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!