Obama, Opinie, Wereld, Samenleving, VS, Michael Moore, Gezondheidszorg, Hervormingen -

Open brief van Michael Moore aan de Republikeinen

Met 219 stemmen voor en 212 tegen heeft het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden uiteindelijk op zondagavond 21 maart 2010 de hervormingen in de gezondheidszorg goedgekeurd. Michael Moore schreef hierover een open brief aan zijn Republikeinse landgenoten ... Wat positief is aan de gezondheidswet die nu net werd goedgekeurd, is dat ook Republikeinse levens erdoor worden gered.

maandag 22 maart 2010 16:51
Spread the love

Aan mijn medeburgers, de Republikeinen,

Uw negenjarig kind dat aan astma lijdt, moest tot gisteren leven met een geboorteaandoening zonder dat het hiervoor verzekerd kon zijn. Dankzij de wet die gisterennacht is goedgekeurd, kan dit geen Amerikaanse kinderen meer overkomen.

De drieëntwintigjarige medeburger die op een dag door een dronken chauffeur van de weg wordt gemaaid, zal geen schulden meer moeten maken om een revalidatieperiode van zes maanden in het ziekenhuis te kunnen betalen. Door de goedkeuring van de gezondheidshervorming dekt de verzekeringspolis deze kosten.

Als u voor de derde maal kanker krijgt en u opnieuw 200.000 dollar moet ophoesten om uzelf in leven te houden, moet uw verzekeringsmaatschappij een criminele daad begaan om u de voordelen te kunnen ontzeggen van uw verzekering. Dat is een ander voordeel dat aan de hervorming verbonden is.

Ja, mijn Republikeinse vrienden, ook al hebben jullie zich verzet tegen de gezondheidshervorming, we zorgen ervoor dat ook jullie gedekt worden in tijden van nood. Ik weet dat jullie momenteel ontsteld zijn.

Ik weet dat jullie ervan uitgaan dat je op eigen kracht kan opklimmen en overleven nadat je buitenspel bent gezet door ziekte of nadat je uit jouw huis wordt gezet door de oplopende schulden voor medische kosten. Ik weet dat dit een geruststellende gedachte is die jullie willen geloven. En als John Wayne nog zou leven, zou hij hier zeker een film over kunnen maken.

Maar de realiteit is dat de ziektekostenverzekeringsmaatschappijen maar één doel hebben. Ze willen zoveel mogelijk geld verdienen aan jullie door zoveel mogelijk mensen uit te sluiten van de kostendekking wanneer ze ziek zijn.

Dus misschien zullen jullie die ‘communistische socialisten’, ‘pro-Canadese’ Democraten en onafhankelijken dankbaar zijn voor wat ze zondagavond hebben gedaan als jullie zich ooit overboord gegooid voelen door een levensbedreigende ziekte.

Als het enige troost kan zijn, de dievenbendes die de verzekeringsmaatschappijen runnen, hebben de komende vier jaar nog steeds de mogelijkheid om kostendekking te weigeren aan volwassenen met een aandoening waar ze al langer aan lijden. Tijdens deze periode kunnen ze ook de jaarlijkse dekking van de ziektekosten inkrimpen. Bovendien worden ze slechts met honderd dollar per dag beboet als ze vooraf bestaande aandoeningen weigeren te dekken.

En het beste moet nog komen. Deze wet verplicht bovendien alle burgers die niet arm of oud zijn een bedrag over te maken op rekening van de particuliere verzekeringsmaatschappijen. Het was werkelijk een uitstekende dag voor deze ondernemingen.

Dus voel u niet te slecht. We staan nog ver af van een algemene ziekteverzekering. Meer dan vijftien miljoen Amerikanen zullen hun ziektekosten nog steeds niet kunnen dekken. Dat houdt in dat elk jaar ongeveer vijftienduizend mensen hun leven verliezen, omdat ze niet genoeg geld hebben voor een dokter of een operatie. Maar dertigduizend anderen zullen blijven leven en ik hoop dat dit voor jullie volstaat.

Als jullie er niets op tegen hebben, gaan we nu druk op zoek naar manieren om de gezondheidszorg nog te verbeteren. Op die manier kunnen alle Amerikanen hun ziektekosten dekken en kunnen we de smerige verzekeringsmaatschappijen de pas afsnijden. Want als het er om gaat zieken te helpen bij hun lijden, mag niemand zich ooit afvragen hoeveel geld er kan worden bespaard door een arme kerel te laten afzien.

Alstublieft, mijn Republikeinse vrienden, als u kan, maak dan een moment vrij en luister even niet naar uw AM-radio of kijk even niet naar uw kabeltelevisie en wees gewoon blij voor uw land. Het gaat nu beter met ons en ook met u.

Groet,

Michael Moore

(Vertaling uit het Engels: Ellen Van Campenhout)

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!