Nieuws, België, Lokaal -

Bomspotters steken De Dulle Griet in een nieuw kleedje

Tom Balthazar (sp.a), schepen voor sociale zaken in Gent, huldigde zaterdag plechtig een nieuw monument in: het ‘monument voor het nutteloze wapen’. Gentse bomspotters bouwden de Dulle Griet aan de Vrijdagmarkt voor één dag om tot een kernbom. Hiermee vestigen ze de aandacht op de huidige discussie over de verwijdering van atoomwapens van het Belgisch grondgebied.

zondag 21 maart 2010 14:50
Spread the love

Kunstenaar Jonas Vereecke toverde met enkele kunstgrepen het historische kanon om tot een indrukwekkende replica van een atoombom. Na de toespraak, waarin de schepen zijn steun betuigde aan de Gentse bomspotters, werd het monument onthuld door bekende Gentenaars Koen De Poorter (van de Neveneffecten) en Luk De Vos.

Op 3 april 2010 vertrekken van overal in België bussen met actievoerders naar de militaire basis van Kleine Brogel. Ook Gentse bomspotters nemen deel aan deze laatste bomspotting actie. “We willen onze regering dwingen om de illegale kernwapens te ontmantelen” zegt bomspotter Bas Matthynssens, “in andere Europese landen is nu er de politieke wil om het kernwapenarsenaal af te bouwen, net als in de Verenigde Staten. De hoogste tijd voor onze regering om stelling in te nemen”.

In een recent opiniestuk braken vier Belgische toppolitici (Willy Claes, Jean-Luc Dehaene, Guy Verhofstadt en Louis Michel) een lans voor nucleaire ontwapening. Volgens de vredesbeweging neemt de regering Leterme tot nu toe nog te weinig concrete stappen om de kernwapens te ontmantelen.
 
Bomspotting is een campagne van Vredesactie vzw. Meer info vind je op www.bomspotting.be .
 

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!