Aliens lanceren campagne tegen darmkanker
Nieuws, Samenleving, België, Stampmedia, Campagne, Darmkanker, Kanker -

Aliens lanceren campagne tegen darmkanker

Jaarlijks sterven zo’n 4.500 mensen aan darmkanker en daar moet en kan iets aan gedaan worden, vindt dokter Luc Colemont van het Sint-Vincentiusziekenhuis in Antwerpen. Hij nam drie jonge snaken van Lonely Aliens onder de arm en met verzamelde krachten startten ze de campagne ‘Stop darmkanker’.

vrijdag 19 maart 2010 00:32
Spread the love

Darmkanker is in Vlaanderen een ziekte die ietwat verwaarloosd wordt door huisartsen. Er worden geen standaardtests rond gedaan en er bestaan ook heel was misvattingen rond de opsporingsmethoden.

Ideale ziekte

“Je wenst het niemand toe, maar eigenlijk is darmkanker een ideale ziekte”, zegt Luc Colemont. “Darmkanker wordt voorafgegaan door poliepen, kleine gezwelletjes op de dikke darm. Het kan jaren duren vooraleer deze poliepen evolueren tot kanker en ze kunnen heel makkelijk opgespoord worden door een simpele test van de stoelgang, de zogenaamde ‘mascara-test’ die voor 32 euro bij de huisdokter kan verkregen worden.

Toch krijgt één op twintig vijftigplussers darmkanker. Te veel, volgens dokter Colemont, gezien de middelen die voor handen zijn. Hoog tijd dus voor een informatiebombardement, gericht aan de Vlaamse bevolking.

Lonely Aliens

Colemont besefte dat zijn medische kennis alleen niet toereikend zou zijn om een heuse campagne op poten te zetten, dus hij deed een beroep op Lonely Aliens Productions. Een mediabedrijfje van drie jonge kerels uit Anwerpen, met elk hun eigen specialiteit. De Lonely Aliens wijdden de dokter in in de wondere wereld van het internet en het resultaat is de bijzonder interactieve website www.stopdarmkanker.be.

Van 15 maart tot 15 april post dokter Colemont iedere dag een blogbericht over een ander aspect van darmkanker op de sociale netwerksite Posterous. Posterous verspreidt de berichten automatisch naar Facebook en Twitter. Op deze manier wil het team een zo groot mogelijk publiek bereiken.

18 april

“Iedereen kent wel iemand van vijftig en een risicogroep van één op twintig is zeker niet niks. Het is dus een onderwerp dat ons allemaal aanbelangt. We zijn drie weken geleden met dit project begonnen, het was dus allemaal kort dag, maar ik ben al heel tevreden over het resultaat,” zegt Michael Gykiere (17) die samen met Robin Henderickx (21) en Haryo Sukwamanto (17) de Lonely Aliens belichaamt.

Op 18 april loopt de actie ten einde en dan wordt er geëvalueerd. Eén van de doelen is alvast om 1.800 fans te verzamelen op de Facebookpagina. “Maar,” zegt dokter Colemont, “als we met deze actie één geval van darmkanker kunnen vermijden, zijn we in ons opzet geslaagd.”

© 2010 – StampMedia – Elise Meekers

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!