Is de persvrijheid in Oeganda bedreigd? (foto: Flickr)

 

Nieuws, Wereld, Afrika, Persvrijheid, Oeganda, Journalistenbond -

Afrikaanse journalisten tegen aantasting persvrijheid in Oeganda

De Federation of African Journalists (FAJ), de Afrikaanse afdeling van de Internationale Federatie van Journalisten (IFJ), verzet zich met klem tegen het nieuwe wetsontwerp (Press and Journalists Bill in Uganda) over de persvrijheid in Oeganda.

vrijdag 19 maart 2010 12:52
Spread the love

De ontwerptekst ligt momenteel op de regeringstafel in Kampala en zal naar verwachting binnenkort worden goedgekeurd door het Oegandese parlement.

Volgens de journalistenfederatie is het wetsontwerp “een ongezonde ontwikkeling die de persvrijheid in Oeganda dreigt aan te tasten en op termijn de democratie in het land bedreigt”.

Ook de Oegandese journalistenvakbond (UJU), aangesloten bij de FAJ en de IFJ, is hoogst ongelukkig met het wetsontwerp. UJU vindt dat het ontwerp vele “draconische, autocratische en veel te vage omschrijvingen bevat die de persvrijheid aan banden leggen en het recht van journalisten om op een geloofwaardige en onafhankelijke manier hun werk te doen, aantast”.

Als het wetsontwerp wordt goedgekeurd, zouden kranten elk jaar opnieuw een verlenging van hun licentie moeten aanvragen bij de overheid. Kranten zouden ook geen artikels meer mogen opnemen die “een bedreiging zouden vormen voor de nationale veiligheid, stabiliteit en eenheid van het land of de goede relaties met de buurlanden in gevaar kunnen brengen.” Bovendien kan de overheid artikels verbieden die als ‘economische sabotage’ worden gezien.

Omar Faruk Osman, voorzitter van FAJ, vindt dat het wetsontwerp de persvrijheid bedreigt en overdreven druk zet op de uitoefening van het beroep van journalist. De regering wil kritische kranten blijkbaar het vuur aan de schenen leggen in het licht van de komende verkiezingen.

Geen overleg met de mediasector

FAJ betreurt dat de overheid geen overleg heeft gepleegd met de betrokkenen uit de mediasector of de civiele samenleving. FAJ dringt er daarom op aan dat de overheid haar wetsontwerp zou intrekken en eerst een breed overlegforum zou opstarten met journalisten en mediabedrijven.

“Anders kunnen we niet anders dan het wetsontwerp afwijzen als een instrument van repressie tegen de persvrijheid”, besluit de FAJ.

De journalistenbond verwijst daarbij naar de Windhoek Declaration on Media Independence and Pluralism on the African Continent, die de fundamentele vrijheden van de pers in Afrika garandeert. De FAJ vertegenwoordigt meer dan 50.000 journalisten uit 36 Afrikaanse landen.
 

Bron: Pambazuka News

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!