ACV-jongeren voeren actie tegen racisme en jeugdwerkloosheid
Nieuws, Lokaal -

ACV-jongeren voeren actie tegen racisme en jeugdwerkloosheid

GENT -- Vrijdag 19 maart organiseerden ACV-diversiteit en ACV-jongeren in Gent een sensibiliseringsactie rond allochtonen en jeugdwerkeloosheid.

vrijdag 19 maart 2010 21:18
Spread the love

Het was de bedoeling om een ‘flashmob’ te organiseren, een actie waarbij een groep ging dansen op het Maria Hendrikaplein bij het station Gent-Sint-Pieters. Doordat de dansgroep verstek gaf, beperkten de actievoerders zich tot het uitdelen van flyers in de vorm van maskers. Een geluidswagen zorgde voor muzikale ondersteuning.

Voor het ACV is de Internationale Dag Tegen Racisme (zondag 21 maart) het ideale moment om mensen er van bewust te maken dat allochtone jongeren in een moeilijke situatie zitten. “De afgelopen twee jaar is het aantal werkeloze jongeren met veertig procent gestegen, en nog eens met veertig procent bij de allochtone jongeren”, zegt woordvoerder Tom Vrijens van het ACV. “We zien dat zij ‘the last one in and the first one out’ zijn. Zij vinden veel moeilijker werk en zijn de eerste die op straat gezet worden. “

De klassieke oorzaken zijn het gebrek aan scholing en beperkte kennis van de taal. Maar allochtone jongeren worden zelden op een gesprek uitgenodigd, alleen al door hun naam. “Uit een onderzoek gevoerd in Limburg, bleek dat een op vijf werkgevers liever geen allochtonen aanneemt.”, aldus Tom Vrijens. Ook het ACV merkt de gevolgen van racisme op de arbeidsmarkt, zoals beschreven in het onderzoek dat het Centrum voor de bescherming van gelijkheid van kansen en racismebestrijding deze week publiceerde.

ACV Jongeren is ook bezig met een enquête af te nemen bij jongeren om hun mening te horen over de crisis. “Er wordt consant gesproken over de vergrijzing, maar de jongeren worden niet gehoord. Wij willen hun een stem geven in elk debat.”De resultaten van de enquête worden bekendgemaakt op het jongerenweekend van ACV eind april. Er is ook al gesproken met premier Leterme over de problematiek en eind april wordt er opnieuw samengezeten.

take down
the paywall
steun ons nu!