Nieuwe Europese beweging rond duurzame landbouw en voeding trekt zich op gang
Nieuws, Wereld, Europa, Economie, Politiek -

Nieuwe Europese beweging rond duurzame landbouw en voeding trekt zich op gang

BRUSSEL - In het Europees parlement is woensdag de ‘Europese Voedselverklaring’ gelanceerd door een 300-tal organisaties uit alle hoeken van Europa. Hun gemeenschappelijk kenmerk: ze zijn allemaal begaan met de toekomst van voeding en landbouw in Europa.

donderdag 18 maart 2010 12:44
Spread the love

De Europese Voedselverklaring spreekt zich uit voor een gezond, duurzaam, fair en solidair beleid voor landbouw en voeding.

De meeste van de ondertekenende organisaties zijn actief betrokken bij de uitbouw van heel verscheiden en nieuwsoortige systemen van lokale voedselproductie en consumptie.

Ze realiseren zich dat de uitbouw van lokale initiatieven en lokale bewegingen niet volstaat. Vandaar het initiatief om een Europese coalitie op de been te brengen in functie van een ommezwaai in het beleid.

De politieke debatten omtrent het nieuwe Europese Gemeenschappelijke Landbouwbeleid (GLB) zijn de voorbije maand volop van start gegaan. Deze maanden, tot aan de zomer, zijn het meest geschikte moment om een sterke visie te laten horen voor een GLB dat geschikt is voor de 21ste eeuw. In het najaar zal de Europese Commissie de krijtlijnen van haar nieuwe beleid bekendmaken.

Kan het anders?

Een eerste krachtlijn uit de Europese Voedselverklaring betreft het herlokaliseren van voedselproductie. Die moet opnieuw meer in handen komen van de lokale gemeenschappen.

Het gaat ook over gezonde voeding en gezonde eetpatronen, minder vlees eten.

En voor de landbouwers, stabiele en lonende prijzen waar de boeren een redelijk inkomen aan overhouden.

Europese beweging voor voedselsoevereiniteit

De verklaring is een eerste stap in de uitbouw van een brede beweging voor verandering in de richting van voedselsoevereiniteit in Europa. Medio 2011 is een groot Europees forum gepland.

De trekkers van deze beweging zijn de Europese Coördinatie van Via Campesina en Friends of the Earth Europa. Ook de Europese bio-organisatie IFOAM, Greenpeace, European Agriculture and Health Consortium, hebben zich achter de verklaring geschraagd, evenals 300 andere lokale, nationale en Europese organisaties. Het aantal groeit snel: er zijn woensdag – op de eerste dag na de lancering – 100 organisaties bijkomen.

Gert Engelen, Vredeseilanden

Europees symposium: een toekomst voor een sterk gemeenschappelijk landbouwbeleid
Woensdag 24 maart in het Egmontpaleis.
Meer info en inschrijven via VODO

take down
the paywall
steun ons nu!