Minderhedenforum juicht schorsing hoofddoekenverbod toe
Opinie, Nieuws, België, Hoofddoekenverbod -

Minderhedenforum juicht schorsing hoofddoekenverbod toe

Het Minderhedenforum, de koepel van etnisch-culturele minderheden in Vlaanderen en Brussel, is verheugd dat de Raad van State het hoofddoekenverbod in het onderwijs heeft geschorst.

donderdag 18 maart 2010 16:15
Spread the love

“Talloze moslimmeisjes die dreigden volgend jaar een goede opleiding mis te lopen omwille van een verkeerde interpretatie van het begrip ‘neutraliteit’ kunnen dankzij dit arrest toch hun talenten ontplooien in de school van hun keuze,” zegt Naima Charkaoui, directeur van het Minderhedenforum.

Het Minderhedenforum is tevens tevreden dat het Grondwettelijk Hof zich voor het einde van het jaar zal kunnen uitspreken over de grondwettelijkheid van een verbod op religieuze symbolen in het onderwijs. Wij hopen alvast dat het Hof rekening zal houden met de argumenten die het Minderhedenforum al lang aanhaalt in verband met dit debat.

    • vrijheid van godsdienst en godsdienstbeleving is een mensenrecht en een grondrecht
    • actief pluralisme houdt in dat elke leerling zijn identiteit kan beleven met respect voor de anderen, niet dat de identiteit van (bepaalde) minderheden wordt verboden
    • een hoofddoekverbod zet een rem op de emancipatiekansen van deze meisjes en vrouwen, omdat het hun recht op onderwijs (en later op werk) beperkt
    • het hoofddoekverbod lost de problemen die directies aanhalen inzake sociale druk geenszins op.

Het Minderhedenforum wacht hoopvol het advies van het Grondwettelijk Hof af. Tot dit er is, zijn we in ieder geval zeker dat ook meisjes met hoofddoek het schooljaar 2010-2011 kunnen aanvatten zonder gediscrimineerd te worden op basis van hun religieuze overtuiging.

Naima Charkaoui, directeur Minderhedenforum

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!