Layla Hachichi’s dood kan spanning doen oplopen tussen holebi’s en moslims
Nieuws, Samenleving, België, Stampmedia, Holebi, Layla Hachichi, Cavaria, Moslims, Centrum voor Gelijke Kansen en Racismebestrijding -

Layla Hachichi’s dood kan spanning doen oplopen tussen holebi’s en moslims

Cavaria, de koepel voor Vlaamse en Brusselse holebi- en transgendergroepen en het Centrum voor Gelijke Kansen stellen zich burgerlijke partij in het onderzoek rond het vermoorde moslimmeisje Layla Hachichi. Yves Brys is een dissidente stem binnen Cavaria. Hij vindt de positie van zijn vereniging geen goed idee.

donderdag 18 maart 2010 23:01
Spread the love

De 18-jarige Layla was lesbisch en zou op 10 oktober 2009 het leven gelaten hebben bij een zuiveringsritueel dat op vraag van haar ouders werd uitgevoerd door een gebedsgenezer.

Oorlog

Yvan Brys, lid van de Algemene Vergadering van Cavaria, is het niet eens met de burgerlijke partijstelling van zijn vereniging. Volgens Brys heerst er racisme bij holebi’s en homofobie bij moslims. “ De spanning tussen beide groepen wordt versterkt als de holebiverenigingen zich gaan mengen in het proces rond Layla Hachici.”

“Als je een soort oorlogssituatie wilt, kun je die heel gemakkelijk krijgen in een gespannen sfeer zoals we die nu kennen. Laten we daar alstublieft niet aan beginnen, want daar heeft alleen het Vlaams Belang baat bij”, zegt Brys.

Homofobie

“Onwetendheid van een moeder mag geen vrijbrief zijn om zomaar misdaden te begaan”, zegt directeur Jozef De Witte van het Centrum voor Gelijke Kansen en Racismebestrijding (CGKR). “Daarom stellen wij ons burgerlijke partij in de rechtszaak rond Layla Hachichi.“

“Door ons samen met Cavaria burgerlijke partij te stellen, krijgen we inzage in het dossier en kunnen we om verdere onderzoeksdaden vragen”, zegt Jozef De Witte. “Op die manier kunnen we te weten komen of homofobie de oorzaak was van het overlijden van Layla. Uiteindelijk beslist de rechter wat hij met deze kennis doet, maar strafverzwaring is zeker niet uitgesloten.”

Verdrukte moslimvrouwen

Dat de moeder van het meisje zal moeten boeten voor wat er met haar dochter gebeurde, brengt de polemiek van verdrukte moslimvrouwen die handelen uit onwetendheid op gang, maar dat laat De Witte koud. “Als je geflitst wordt tegen een snelheid van 180 kilometer per uur, kom je ook niet weg met het excuus dat je onwetend was.”

Persoonlijke aanval

Zowel Cavaria zelf als het Centrum voor Gelijke Kansen weerleggen de kritiek van Brys omdat de tussenkomst strookt met hun wettelijke opdracht om homofobe misdrijven onder de aandacht van de media en justitie te brengen. “Een aanval op iemand om wat die persoon is, is veel traumatischer dan een aanval om wat iemand doet. Het is in het belang van de samenleving dat misdaden met een verwerpelijke beweegreden, zoals in dit geval homofobie, aan de kaak worden gesteld”, zegt De Witte nog.

Over nieuwe details die het onderzoek naar boven gebracht zou hebben, kan het Centrum voor Gelijke Kansen niets zeggen. Ook over de precieze startdatum van het proces is er nog geen uitsluitsel.

© 2010 – StampMedia – Elise Meekers

take down
the paywall
steun ons nu!