(Foto: John Moussiaux)

 

Verslag, Nieuws, Cultuur, België, Lokaal, Stampmedia, Poëzie -

Jonge Antwerpenaar wint Y-Poetry wedstrijd

Op vrijdagavond 12 maart vond in de Bibliotheek Permeke in Antwerpen de tweede internationale finale van Y-Poetry plaats. Vierentwintig jongeren lazen er hun gedicht over de stad voor. Uiteindelijk was het Yoni Sel van het Lyceum Linkeroever die met zijn gedicht “Den Dam” tot winnaar werd uitgeroepen.

donderdag 18 maart 2010 23:37
Spread the love

Y-Poetry is een internationaal poëzieproject voor jongeren tussen 14 en 17 jaar. Het initiatief van de School der Poëzie gaf jongeren uit Amsterdam, Antwerpen, Berlijn en Londen de kans een gedicht te schrijven over het thema ‘de stad’. De 24 finalisten mochten hun gedicht zelf voordragen tijdens de Internationale Finale, die werd bijgewoond door Prinses Mathilde.

Intermezzo’s

Tussen de voordracht van de gedichten waren er intermezzo’s van de break- en streetdancegroep Rhytm Naturals, van de Antwerpse stadsdichter Peter Holvoet-Hanssen, van de Noord-Afrikaanse groep Kasba en van stemkunstenares Greetje Bijma.

Nadat het vierentwintigste gedicht was voorgedragen, trok de internationale jury, met onder andere Patrick Janssens en Peter Holvoet-Hanssen, zich terug om te beraadslagen over de beste drie gedichten en over de beste voordrachtprestatie. Dit was het moment voor de groep Kasba om met een wervelende mix van Raï, rock en reggae een vrolijke sfeer te creëren. Het keurige publiek volgde enthousiast het voorbeeld van prinses Mathilde en liet zich meeslepen door de zuiderse klanken.

Felicitaties

Voor de winnaar bekendgemaakt werd, loofde juryvoorzitter Holvoet-Hanssen alle deelnemers. Speciale felicitaties van de jury gingen naar Charlotte Rowe van de Paddington Academy uit Londen, voor de inspirerende manier waarop ze haar gedicht “Bored in the city” had voorgedragen. De derde plaats ging naar de Amsterdamse Gabrielle Rustveld voor haar liefdesgedicht over de stad. Tweede eindigde de Duits-Viëtnamese student Tran Dang Toan met zijn gedicht “Ich in meiner Stadt”.

Zelfzeker

De winnaar van de poëziewedstrijd kwam uit Antwerpen. Yoni Sel, uit de 6e Latijn-Wiskunde van het Lyceum Linkeroever, werd geprezen voor zijn zelfzekere houding en zijn originele gedicht “Den Dam”, waarbij je over de stad leek te vliegen. Voor zijn school was dit een dubbele bekroning, want de finale vond plaats in Antwerpen ter ere van het 50-jarige jubileum van het lyceum.

Gelukkig

Yoni Sel (18) was vanzelfsprekend erg gelukkig met zijn overwinning. “Dit is fantastisch, ik had het niet verwacht.” Ook tijdens de eerste editie van Y-Poetry in Amsterdam haalde hij de finale met zijn presentatie. “Met belangrijke personen als Prinses Mathilde in de zaal is het belangrijk om niet zenuwachtig te worden. Ik probeerde aan niks te denken en toch genoeg sentiment in mijn gedicht te brengen.” Hoewel hij van Linkeroever is, fietst Yoni elke ochtend naar Den Dam om er te skaten. Zo deed hij de inspiratie op voor zijn gedicht.

© 2010 – StampMedia – Marc Soubry

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!