De gegevens over Colombia kunnen verbaasd doen opkijken. Zo wijzen studies uit dat de inwoners meest gelukkig zijn van alle Latijnsamerikanen. En toch is dit ook het land waar doodslag pijnlijk veel voorkomt. Wie hier opkomt voor de rechten van werknemers, loopt grote risico’s. Maar liefst zestig procent van vermoorde vakbondsleden is Colombiaan.
Zoiets schept verantwoordelijkheden voor elke samenleving die economische relaties wil aangaan met Colombia. Bijvoorbeeld wanneer het land een investeringsakkoord met België wil sluiten. Daarin zou het principe kunnen staan van redelijke arbeidsomstandigheden met onder andere een leefbaar minimumloon, een aanvaardbaar maximum aantal arbeidsuren per dag en ernstige afspraken over veiligheid en gezondheid op het werk. Dat vroegen de drie vakbonden en de ngo’s die zich verzamelen in de coalitie Waardig Werk.
Vlaanderen – België – Europa
Maar niets van dat alles was terug te vinden in het voorstel van investeringsakkoord. Daarom vroeg de coalitie Waardig Werk aan de Vlaamse regering om het niet te ratificeren. Die heeft nu beslist om daar op in te gaan.
Ook in het federale parlement staan de moorden op Colombiaanse vakbondsmensen op de agenda. Dinsdag hoorde de Commissie Buitenlandse Zaken Luc Cortebeeck van het ACV en Eddy Van Lancker van het ABVV – allebei goed vertrouwd met de penibele situatie van hun collega’s in Colombia – en een aantal ngo-vertegenwoordigers.
Straks wacht het Europese niveau. Want het sluiten van investeringsakkoorden zal tot de bevoegdheid van de Europese Unie behoren. Een vrijhandelsakkoord met Colombia zit al in de wachtkamer. En van werknemersrechten is er weinig te bespeuren. In het Europees Parlement zijn nogal wat verkozenen niet opgetogen met die gang van zaken.