Staking bij Techspace Aero
Economie, België, Techspace Aero, Brugpensioen -

Staking bij Techspace Aero

Het personeel van Techspace Aero, fabrikant van onderdelen voor vliegtuigmotoren uit Herstal bij Luik, staakt voor het behoud van het brugpensioen op 58 en voor een verhoging van de koopkracht van de werknemers.

woensdag 17 maart 2010 16:56
Spread the love

De gemiddelde leeftijd bij het bedrijf is te hoog, vinden de vakbonden. Door het brugpensioen kan er gewerkt worden aan de broodnodige verjonging van het personeelsbestand.

Het recht op brugpensioen op 58 en de verplichte vervanging door jongeren stond in de collectieve arbeidsovereenkomst die in oktober 2009 afliep. De directie wil deze regeling schrappen vanwege de hoge kostprijs.

Het gemeenschappelijk vakbondsfront noemt de hele situatie absurd. De gemiddelde leeftijd van de arbeiders ligt op 50 jaar. De streek waar het bedrijf gevestigd is, kent een jeugdwerkloosheid van 30 procent.

De vakbonden verwijzen naar de grote winsten die het bedrijf de laatste jaren heeft geboekt. Het bedrijf keerde in 2009 zo maar even 9,4 miljoen euro dividenden uit aan de aandeelhouders. Het Waalse Gewest is voor 32 procent aandeelhouder van het bedrijf, maar heeft zich nog niet uitgesproken over de problematiek. Het personeel is vrijdagochtend in staking gegaan en wil blijven staken tot de eisen zijn ingewilligd.

take down
the paywall
steun ons nu!