Il Popolo Viola: paars als kleur van protest

 

Nieuws, Europa, Politiek, Politiek, Italië, Berlusconi, Pokitiek, Regionale verkiezingen -

Italië aan de vooravond van regionale verkiezingen

De rechtse regering van de Italiaanse premier en zakenmagnaat Silvio Berlusconi kampt met een gestaag afnemende populariteit. De schandalen stapelen zich op. Uit een opiniepeiling, uitgevoerd in opdracht van de krant Corriere della Sera, blijkt dat een meerderheid van de Italianen er zo stilaan genoeg van heeft. Op 28 en 29 maart zijn er regionale verkiezingen.

woensdag 17 maart 2010 15:28
Spread the love

In Rome hebben op zaterdag 13 maart tienduizenden mensen geprotesteerd tegen het beleid van premier Silvio Berlusconi. Vakbonden, oppositiepartijen en de burgerorganisatie Il Popolo Viola (‘Het Paarse Volk’) hadden tot de betoging opgeroepen. Volgens de organisatoren waren er 200.000 mensen op de been, de Romeinse politie hield het traditioneel op 30.000.

Ook in andere Italiaanse steden als Bologna en Milaan kwamen tegenstanders van Berlusconi op straat met het oog op de Italiaanse regionale verkiezingen, die op 28 en 29 maart worden gehouden.

Paars als kleur van anti-Berlusconi-protest

Eerder al, op zaterdagen 30 januari en 27 februari hield Il Popolo Viola massamanifestaties in diverse Italiaanse steden. Deze burgerbeweging, die paars als protestkleur gebruikt, is uitgegroeid tot dé anti-Berlusconi-beweging in Italië. Via internet en flyeracties worden jongeren opgeroepen naar de demonstraties te komen.

Bij de manifestatie op het Piazza del Popolo keerde de centrumlinkse oppositie zich vooral tegen een decreet van de regering-Berlusconi waarmee die niet toegelaten lijsten van zijn partij (Casa delle Libertà – CdL) nog snel even voor de regionale verkiezingen wilde recupereren.

De premier komt ook steeds zwaarder onder vuur te liggen vanwege zijn pogingen om zich met een op maat gemaakte wetgeving te beschermen tegen processen waarop hij zich zou moeten verantwoorden wegens corruptie.

Machtsmisbruik

Vorige week is het Openbaar Ministerie in de Zuid-Italiaanse regio Apulië  een nieuw gerechtelijk onderzoek begonnen tegen Berlusconi. De premier wordt beschuldigd van machtsmisbruik omdat hij zou hebben geprobeerd een van de weinige kritische actualiteitenrubrieken van de publieke omroep (Tg1) van de buis te halen.

De algemeen secretaris van de grootste oppositiepartij, de Democratische Partij (PD), Pier Luigi Bersani, riep op tot eenheid van links tegen Berlusconi: “een ander Italië is mogelijk”. In een interview met de krant L’Unita gaf hij tekst en uitleg over de politieke toestand in Italië aan de vooravond van de regionale verkiezingen.

Lees het volledige interview met Pier Luigi Bersani in ‘Traag, maar diep’. 

take down
the paywall
steun ons nu!