‘Calamartestijd’ aan Universiteit Antwerpen
Cultuur, Antwerpen, Lokaal, Cultuurfestival, UA -

‘Calamartestijd’ aan Universiteit Antwerpen

Nog tot het einde van deze week loopt de tweede editie van het cultuurfestival Calamartes aan de Universiteit Antwerpen. Alles wat met cultuur te maken heeft, komt aan bod in de Spiegeltent. Trotse organisator van het festival is Unifac, de overkoepelende studentenvereniging.

woensdag 17 maart 2010 12:40
Spread the love

Maandag trok een feestelijke stoet door de studentenbuurt om aan te kondigen dat het opnieuw Calamartestijd is. Sindsdien is er altijd wel iets te doen geweest in de Spiegeltent op het Hof van Liere aan de Prinsstraat 13.

“De activiteiten worden meestal georganiseerd door verschillende studentenverenigingen”, vertelt Annick De Meyer (22), coördinatrice van Calamartes. “Eigenlijk kunnen alle studenten zich engageren om iets op poten te zetten. Iedereen met een zot idee mag gerust afkomen”, vervolledigt de andere coördinatrice, Hera Aerts (22).

Het resultaat is een gevarieerd programma: stand-upcomedy, dans, film, muziek en zang, maar er is eveneens ruimte voor debatten of workshops. Werkelijk alles komt aan bod.

Cultuur voor iedereen

“We willen cultuur vooral naar de studenten brengen”, vertelt Annick nog. “De drempel om als student cultuur op te snuiven, is nog steeds heel groot. Daar proberen we door Calamartes verandering in te brengen.” Om het festival zo toegankelijk mogelijk te maken, zijn vrijwel alle optredens gratis. Hera hoopt bezoekers zover te krijgen dat ze na het festival eens naar een schouwburg trekken: “Veel studenten moeten nog ontdekken dat cultuur niet alleen iets is voor de studentenclub van taal- en letterkunde, dat cultuur niet altijd moeilijk hoeft te zijn.”

Talenten ontdekken

Studenten zijn over het algemeen heel positief over het initiatief. Vorig jaar brachten ruim 1.500 mensen een bezoekje aan de Spiegeltent. “Het leuke aan Calamartes is dat je ook eens studenten van andere faculteiten ontmoet. Maar wat ik misschien nog leuker vind: je ontdekt talenten van mensen die op de universiteit rondlopen”, vertelt Lien Robberechts (18).

Dat er ook studenten zijn die niet zo enthousiast zijn, begrijpt ze best: “Niet iedereen vindt dezelfde dingen belangrijk.”

De Unifac Award

Dit jaar vond ook de uitreiking van de Unifac Award voor de eerste keer plaats op de openingsdag van Calamartes. “Door die twee te combineren, hebben we ineens ook de jarenlange traditie over de prijs opnieuw leven ingeblazen, da’s ook niet onbelangrijk”, besluit Hera.

Via de website van het festival kon iedereen stemmen op zes bands, waarvan minstens één groepslid aan de UA moet studeren. De drie muziekgroepen met de meeste stemmen mochten maandag optreden in de Spiegeltent en nadien verkoos een professionele jury de winnaar. Uiteindelijk ging Humble Flirt met de hoofdprijs lopen: zes uur studiotijd bij Trix.

Calamartes loopt nog tot zaterdag 20 maart. Om het volledige programma te bekijken: www.calamartes.be.

© 2010– StampMedia – Marjolein Lambrechts

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!