Verslag, Nieuws, België, Hans Meurisse, Luk Vervaet, Gevangenissen -

Raad van State schorst beroepsverbod gevangenisleraar

BRUSSEL -- De Raad van State schorst de beslissing van Hans Meurisse, de directeur-generaal van het gevangeniswezen om gevangenisleraar Luk Vervaet de toegang tot de gevangenis te ontzeggen.

dinsdag 16 maart 2010 20:50
Spread the love

Tot de zomer van vorig jaar was er geen vuiltje aan de lucht. Gevangenisleraar Luk Vervaet gaf in de gevangenis van Sint-Gillis lessen Nederlands aan gedetineerden. Maar op 10 augustus kreeg Vervaet plots zonder enige waarschuwing te horen dat hij omwille van veiligheidsredenen niet langer welkom was in de gevangenissen. De werkgever van Vervaet, de vzw Adeppi, zag zich daardoor gedwongen om hem te ontslaan.

Vervaet liet het daar niet bij en trok naar de rechtbank. Eerder was het Hof van Beroep al vernietigend voor de beslissing van de directeur-generaal van het gevangeniswezen Hans Meurisse en nu krijgt Vervaet dus ook gelijk van de Raad van State. Na de uitspraak van het Hof van Beroep hadden Vervaet en zijn werkgever een nieuwe aanvraag ingediend, maar opnieuw kwam het antwoord dat Vervaet de gevangenissen niet binnen mag “om veiligheidsredenen”.

De Raad van State stelt dat het administratief dossier tegen Vervaet geen enkel element bevat dat toelaat om te begrijpen waarom hij de gevangenis niet meer binnen mag. De directeur-generaal van het gevangeniswezen nam een ernstige maatregel en had Vervaet de kans moeten geven om zich te verdedigen, aldus de Raad van State.

De werkgever van Luk Vervaet zal nu een nieuwe aanvraag indienen. De directeur-generaal van het gevangeniswezen moet gevolg geven aan de beslissing van de Raad van State en Vervaet minstens de kans geven om zich te verdedigen.

Vervaet kondigt aan dat hij ook een schadeloosstelling zal eisen. “Ik ga nu echt door tot het einde”, aldus Vervaet.

Luk Vervaet ontpopte zich de laatste jaren tot een scherpe observator van het Belgische gevangenenbeleid. Zo publiceerde hij regelmatig kritische opiniestukken in kranten. Hij is ook actief in het Platform voor Vrije Meningsuiting dat onder meer de antiterreurwetten op de korrel nam. Vervaet vermoedt dat de heksenjacht tegen hem daarmee te maken heeft.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!