Laes kan weer lachen

 

Verslag, Nieuws, Politiek, België, ACOD, Didier Reynders, Financiën, Jean-Claude Laes -

Ex-kabinetchef Reynders krijgt 22.000 euro ondanks knoeiwerk

BRUSSEL -- Minister van Financiën Didier Reynders schenkt zijn voormalige kabinetchef Jean-Claude Laes een royale jaarlijkse onkostenvergoeding van 22.000 euro.

dinsdag 16 maart 2010 15:46
Spread the love

Jean-Claude Laes, de toenmalige kabinetchef van Didier Reynders (MR), werd in 2002 benoemd als eerste voorzitter van de federale overheidsdienst Financiën. Heel lang heeft Laes niet kunnen genieten van die benoeming want in 2007 werd ze vernietigd door de Raad van State.

Een jaar later zakte Laes voor de selectieproef van Selor waarmee hij opnieuw aan het hoofd van Financiën wou komen.

Maar geen nood want ondertussen was op 21 april 2007 de Waarnemingspost voor de gewestelijke fiscaliteit opgericht. Hoewel de regering toen in lopende zaken was, werd Laes benoemd als voorzitter van de Waarnemingspost.  

“We hebben nooit een oproep voor kandidaten gezien en ineens stond in het Staatsblad dat Laes voorzitter werd”, zegt Aimé Truyens van ACOD.

Blijkbaar vond minister Reynders dat Laes bovenop zijn wedde als voorzitter van die Waarnemingspost nog een extraatje verdiende want vanaf nu krijgt hij een jaarlijkse forfaitaire onkostenvergoeding van 22.000 euro.  

“Na de vernieting van zijn benoeming bleef Laes nog een tijd zijn toenmalige wedde (van voorzitter van de overheidsdienst Financiën, nvdr) houden. Ik heb zo het vermoeden dat die periode voorbij is”, zegt Aimé Truyens.

Chaos

Bij de vakbonden hebben ze geen goede herinneringen aan de passage van Laes aan het hoofd van Financiën. “Kijk in welke chaos we nu zitten. Is hij daar alleen verantwoordelijk voor? Hij heeft er alleszins goed aan meegewerkt. Hij was tenslotte de hoogste autoriteit na de minister”, zegt Aimé Truyens.

“Hij poneert zijn inzichten en beweegt dan niet meer. Hij communiceert daarna ook niet meer met het personeel. Dat is al altijd zijn stijl geweest”, zegt Aimé Truyens.

Die stijl is hij blijkbaar niet verleerd. Als voorzitter van de Waarnemingspost voor de gewestelijke fiscaliteit is hij bevoegd voor de overheveling van federale ambtenaren naar de gewesten.

De overdracht van douaneambtenaren naar het Vlaamse niveau leidde vorige week al tot stiptheidsacties. Eerder waren er ook al problemen met de overheveling van de belasting op spelen en weddenschappen naar het Waals gewest. Aimé Truyens: “Dan zie je weer die eigengereide manier van werken. Er waren 70 % overhevelingen van ambtswege, terwijl anderen niet de kans kregen om vrijwillig over te gaan.”

Ondanks die onvrede over het werk van Laes kan hij rekenen op een fikse beloning (sommigen verdienen hier minder dan de bonus die hij bovenop zijn wedde krijgt, dixit Truyens).

“Ik hoor weinig kritiek op minister Reynders. Blijkbaar geniet hij van een zekere immuniteit binnen de regering. Dat blijkt ook nu weer. Wij hebben in 2007 een poging gedaan om de kiezers er op te wijzen dat enkel de loontrekkenden het gelag betalen van het beleid van minister Reynders. Dat heeft helaas niet geholpen”, zegt Aimé Truyens.

take down
the paywall
steun ons nu!