Foto Skender

Foto: Skender

Nieuws, België, VRT -

“Besparingsplan VRT is een ramp”

BRUSSEL -- Dinsdag kregen de vakbonden bij de VRT meer uitleg over het besparingsplan van de directie. Maar dat kon hen niet echt geruststellen. “Wij verwerpen dit plan kordaat”, zegt Ivo Hendrix van het ACV.

dinsdag 16 maart 2010 16:57
Spread the love

Gedelegeerd bestuurder ad interim Piet Van Roe wil 279 banen schrappen bij de VRT. Dat maakte hij maandag bekend. Vandaag kregen de vakbonden meer details over de besparingen. “Hij hoopt een aantal mensen weg te krijgen via pensioneringen. Hij hoopt ook dat heel veel mensen deeltijds gaan werken in ruil voor een bonus van 250 euro. Maar wat dan met de mensen die nu al deeltijds werken? Krijgen zij ook 250 euro?”, reageert Luk Vandenhoeck, algemeen secretaris van ACOD-VRT.

Ingrijpende gevolgen voor kijkers, luisteraars en werknemers

Het plan heeft volgens zijn ACV-collega Ivo Hendrix wel het voordeel van de duidelijkheid. “De Vlaamse regering moet nu wel beseffen dat een besparing van 65 miljoen euro onvermijdelijk ook het personeel hard treft en gevolgen heeft voor de kijkers en luisteraars.”

Vandenhoeck noemt de gevolgen voor de kijker ingrijpend. “VRT zal geen Belgisch voetbal of Formule 1 meer uitzenden. Zo is er maar één of Peter Live op vrijdagavond zijn toch toffe programma’s die mensen graag zien na een week hard werken. Dat verdwijnt allemaal. Dat is toch niet min”, zegt Vandenhoeck.

Globaal aanbod of nichezender?

De nieuwsdienst moet wel de helft minder besparen dan andere diensten. Vandenhoeck: “We zijn niet akkoord met de theorie dat nieuws en cultuur de corebusiness zijn en dat er vooral op de rest moet bespaard worden. Als je de kijker wil boeien, moet je een globaal aanbod hebben. De VRT mag geen nichezender zijn.”

Willen de vakbonden dan van geen besparingen weten? Niet noodzakelijk, zo antwoorden beide vakbondsmannen. “De vermindering van het aantal managers leverde een besparing van 27 procent op. Goed zo, voortdoen, zeggen wij. Zo wordt er bovendien ook minder tijd verloren. Het afschaffen van bonussen of bedrijfswagens vinden wij ook ok. We hebben ook nog een aantal tegenvoorstellen”, zegt Luk Vandenhoeck.

“De VRT is al bezig aan een ernstige besparing omdat de inkomsten uit reclame en de exploitatie van ons digitaal aanbod fors tegenvallen. De besparingen die de Vlaamse regering ons oplegt, komen daar bovenop. Wij vragen geen voorkeursbehandeling en willen best nadenken over alle mogelijke manieren om efficiënter en zuiniger te werken. Bij de Raad van Bestuur zullen we er op aandringen om over het geheel van het plan te onderhandelen”, zegt Ivo Hendrix.

Toekomst niet bezwaren

Beide vakbonden wijzen er op dat ze geen voorafname willen op het debat over de toekomst van de VRT en de nieuwe beheersovereenkomst die moet ingaan in 2012. Vandenhoeck: “Deze besparing is een voorafname op de volgende beheersovereenkomst. Gaan we de bekwame mensen die nu afvloeien terug in dienst nemen als de nieuwe beheersovereenkomst ingaat in 2012?”

Ivo Hendrix: “In feite is dit al een voorafname. De besparingen bepalen voor een stuk de contouren van het debat over de toekomst van de VRT. Daarom is het belangrijk om het nu al te hebben over enkele inhoudelijke krachtlijnen.”

Maandag hebben de vakbonden een gesprek met de Raad van Bestuur van de VRT. “Ik hoop dat we met de Raad van Bestuur, de vakbonden en de directie met een gezamenlijk voorstel naar de regering kunnen stappen”, aldus Vandenhoeck.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!