Foto Skender

Foto: Skender

Nieuws, België, VRT -

VRT gaat besparen op nieuws

De VRT moet zwaar inleveren. De directie wil het met 279 personeelsleden minder doen. Er wordt ook gesneden in het programma-aanbod. Dat alles moet de komende twee jaar een besparing van 65 miljoen euro opleveren.

maandag 15 maart 2010 22:17
Spread the love

De directie van de openbare omroep stelde maandag haar besparingsplan voor aan de raad van bestuur van de VRT. Later gaf gedelegeerd bestuurder ad interim Piet Van Roe op een persconferentie ook wat meer uitleg bij de plannen.

“Het is evident dat je een besparing van 65 miljoen euro niet ongemerkt kan doen”, zei Van Roe. Hij legde uit dat de VRT 10 procent gaat besparen op programma’s en 5 procent op nieuws.

Er komt minder sport op VRT. Op vrijdagavond zal er geen entertainment meer te zien zijn op één. Op Canvas komen er meer aangekochte buitenlandse programma’s en dus minder eigen producties. Liefhebbers van Van vlees en bloed en Oud België zullen de komende jaren op hun honger blijven zitten. Ook bij Ketnet wordt bespaard. Klara en Canvas gaan minder concerten opnemen. Het online aanbod wordt niet verder uitgebreid.

Ook de productiehuizen (zoals Woestijnvis) zullen de buikriem moeten aanspannen. De VRT streeft voortaan naar 75 procent interne productie.

Op meer details is het voorlopig nog even wachten. Welke impact zal bijvoorbeeld de besparing van 5 procent op nieuws hebben? Moeten er journalisten afvloeien? Vallen er programma’s weg? Gaan de nieuwsprogramma’s meer reportages aankopen?

Op een moment dat de wereld door een financiële, economische en ecologische crisis veel ingewikkelder wordt en in een tijd dat er ook bij de kranten gesnoeid wordt, is de besparingsoperatie op de nieuwsdienst toch zeker niet evident.

Het is dan ook afwachten wat de politiek en meer bepaald minister van Media Ingrid Lieten van deze besparingen vindt. Enkele maanden geleden zei ze nog: “’Ik zal geen blinde besparingen doorvoeren. Ik heb aan de VRT gevraagd om een voorstel uit te werken hoe zij denken die besparingen te kunnen uitvoeren zonder de dienstverlening in het gedrang te brengen. Dat voorstel zal ik aandachtig bestuderen en vervolgens bespreken wat voor de Vlaamse regering én de VRT belangrijk is.”

De vakbonden krijgen dinsdag meer uitleg over het plan. Luk Vandenhoeck, algemeen secretaris van ACOD bij de VRT pleitte vorige week nog in een opiniestuk op DeWereldMorgen.be voor een ernstig debat over de opdracht en de toekomst van de openbare omroep. “De VRT nu via een blinde besparing downsizen, door het aanbod en de productiecapaciteit onherstelbaar te raken en zo de openbare omroep in een afgeslankte vorm het debat in te sturen, is evenzeer een ernstig debat onmogelijk maken”, aldus Vandenhoeck.  

Volgens de vakbonden is de inspanning die van de VRT wordt gevraagd vier maal groter dan de gemiddelde besparing bij de andere departementen.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!