Verslag, Nieuws, Economie, Samenleving, België, ACV, Loonkloof, Kav -

“Veeg de seksistische clichés weg”

BRUSSEL -- De politieke partijen en werkgeversorganisatie VBO hebben maandag een bus militanten van KAV en ACV over de vloer gekregen. De christelijke vakbond en de vrouwenbeweging hebben er het probleem van de loonongelijkheid tussen mannen en vrouwen aangekaart. “Wij pleiten er voor om de clichés weg te vegen. Dat begint eigenlijk al kort na de geboorte”, zegt Ann Vermorgen van het ACV.

maandag 15 maart 2010 14:56
Spread the love

De loonkloof tussen mannen en vrouwen blijft hangen rond de 25 %. “Vrouwen werken in lagere functies, in zachtere sectoren of in verplichte deeltijdse jobs. Dat verklaart voor een groot deel de loonkloof. Maar het gebeurt ook nog altijd dat vrouwen minder verdienen dan hun mannelijke collega terwijl ze hetzelfde werk verrichten”, zegt Ann Vermorgen, nationaal secretaris van het ACV.

Om daar iets aan te doen, willen ACV en KAV de rollen doorbreken. “Het begint al bij de studiekeuze. We moeten de clichés wegvegen en dat begint in het onderwijs”, aldus Vermorgen.

Bij het VBO gingen ACV en KAV vragen om de loonkloof aan te pakken in het sociaal overleg. Vermorgen: “Er moet wettelijk geregeld worden dat de loonkloof ook zichtbaar wordt in de sociale balansen van ondernemingen. Daarnaast moeten er ook genderneutrale functieclassificaties komen.”

Volgens Vermorgen is er een “cultuuromslag” nodig. “Er moet een evenwichtiger verdeling zijn van de zorg- en opvoedingstaken. Het moet normaal en aanvaard raken dat ook mannen ouderschapsverlof nemen. Daarvoor is een mentaliteitswijziging nodig.”

In heel wat steden en regio’s werden maandag ook flyers en sponzen uitgedeeld met de boodschap: ‘Samen vegen we de clichés weg en werken we aan gelijkheid’.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!