Van de redactie – we zijn twee weken ver
Nieuws, België -

Van de redactie – we zijn twee weken ver

Op 1 maart zijn we eraan begonnen, aan de nieuwe nieuwssite DeWereldMorgen.be, nu goed 14 dagen jong. Tijd om even stil te staan bij wat we tot nu toe presteerden, met de redactie en met de vele vrijwillige medewerkers en burgerjournalisten.

maandag 15 maart 2010 16:15
Spread the love

Over Carrefour kon u eerst bij ons (en misschien wel alleen bij ons) lezen dat de argumentatie van te dure werknemers niet klopt – met de cijfers erbij. Heel interessante berichtgeving brachten we met DeWereldMorgen.be over de conflicten in Jos in Nigeria – VRT interviewde onze medewerker, en ook andere media namen zijn berichtgeving over. Het hoeraverhaal dat hier en daar verscheen over de rijkste man ter wereld, raakte bij ons doorprikt. De zware waarschuwing van het Amerikaanse Roosevelt Institute voor een tweede financiële en economische crisis viel ook al enkel bij DeWereldMorgen.be te lezen, en raakte elders opgepikt.

Luc Cortebeeck kwam aan het woord naar aanleiding van de missie van de Internationale Arbeidsorganisatie in Turkije. We filmden de Wereldvrouwenmars, zoomden in op de bedreigingen voor onze privacy, waren als eerste bij Roj-TV na de politie-inval, boden een andere kijk op de aardbevingen in Haïti en Chili, legden uit wat het NSV is, ontmaskerden de manier waarop Coca-cola media misbruikt voor zijn promotie, verbaasden met krimpende steden, vertelden gedocumenteerd van onze gevaarlijke olieverslaving en analyseerden hoe slecht we onze economie voorbereiden op de toekomst.

Met plezier haalden we heel wat vrijwillige bijdragen naar de hoofdpagina, van Johan Leman, Francine Mestrum, Joost Loncin, de oud-hoofdredacteur van Het Volk, Brigitte Herremans van Pax Christi-Broederlijk Delen, ABVV-vakbondsafgevaardigde Sven Naessens van Total, Luc Purnelle van ACV Limburg, Jo Creten, Ludo Debrabander van Vrede, Marc Vandepitte, Machteld Dhondt van FOS, mediActivista!, Karina Brys, Raymond Clement, Luc Janssens, Walter Van den Eynde, Hans Lammerant van Vredesactie,StampMedia, Raf Custers, Eric Goeman, Luc Vandenhoeck, Jan Lietaert, Stain, Vik,…

Ook in de diepere informatielaag van DeWereldMorgen.be ‘Traag maar diep’ verschenen al wat bijdragen: Dirk Holemans over de contrareformatie in Vlaanderen en Jan Blommaert over ‘Redelijk Links’, over Haïti, Angola en Nigeria, over het klimaatrapport dat er nog altijd staat en over hoe slecht we economisch bezig zijn, over kernwapens en hoe de Europese hakbijl toeslaat in Griekenland.

We nemen deze duik in veertien dagen nieuwsstroom, niet om de loftrompet te steken, wel om te zien waar we staan. En om de reacties die we krijgen, beter te kunnen inschatten. De positieve, en ook de negatieve. Want die krijgen we natuurlijk ook. Af en toe zijn die wel te kort. Want van kritiek zonder argumenten kunnen we maar weinig leren. Dus, beste lezer, lezeres, lees heel kritisch, vertel ons wat u bevalt of minder bevalt – onderaan elk artikel kan dat – en vooral waarom dat zo is. Enkel zo helpen we de maatschappelijke discussies vooruit. En helpt u DeWereldMorgen.be om het morgen goed te doen waar we vandaag nog tekortschieten.

Graag herinneren we u zelf nog aan iets. Media komen niet uit de lucht vallen, media maken kost geld. De WereldMorgen.be heeft uw ‘fair share’ nodig om het medium te worden en te zijn dat we allemaal willen. We kijken dus niet alleen uit naar uw journalistieke bijdragen en uw evaluatie, maar  ook naar uw noodzakelijke financiële bijdrage.

Redactie DeWereldMorgen.be

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!