Protest tegen privatisering PEMEX in Mexico-stad

 

Nieuws, Economie, Vakbondsrechten, Mexico, Petroleumsector, PEMEX -

Nieuwe repressie tegen Mexicaanse PEMEX-werknemers

Na een jarenlang juridisch gevecht om hun vakbond erkend te krijgen, kampen de 30.000 werknemers van PEMEX, het grootste staatsoliebedrijf van Mexico, met een nieuwe golf van antivakbondsrepressie.

maandag 15 maart 2010 17:58
Spread the love

Leden van de nieuwe vakbond, de Unión Nacional de Técnicos y Profesionistas Petroleros (UNTyPP), kregen van de directie van het staatsbedrijf te horen dat ze alleen opnieuw in dienst kunnen komen als ze twee documenten ondertekenen. Het eerste is een oproep om de nieuwe erkenning van de vakbond ongedaan te maken, het tweede een brief waarmee ze hun ontslag uit de vakbond aankondigen.

Wie weigerde de beide documenten te onderteken, werd op staande voet ontslagen en door paramilitaire troepen van zijn werkplek verwijderd. Ook de volledige leiding van de nieuwe vakbond onderging dit lot. Dit is helaas slechts de zoveelste aflevering in een lange reeks van repressieve maatregelen tegen de vakbondsrechten van de PEMEX-werknemers.

Eerdere pogingen om onafhankelijke vakbonden erkend te krijgen, werden telkens afgewezen door de Mexicaanse overheid. Vakbondsleiders werden ontslagen en bedreigd. De nieuwe vakbond UNTyPP werd eindelijk op 16 december 2009 officieel erkend door de registratiedienst van het ministerie van Arbeid en Sociale Zekerheid. De vakbondsleiding kreeg een erkenning voor de periode van 18 maart 2008 tot 17 maart 2012.

PEMEX is de tiende grootste oliemaatschappij ter wereld en bekleedt een monopoliepositie op de Mexicaanse markt voor benzine en diesel.

LabourStart is een internationale online-soldidariteitsactie begonnen om de vakbondsrechten van de PEMEX-werknemers te ondersteunen. In brieven aan de Mexicaanse president Caldéron en de PEMEX-directie eist LabourStart respect voor de internationaal afgesproken rechten van werknemers.
 

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!