Kif Kif, Digital storytelling, Digitaal erfgoed, Mediageletterdheid, Watmet -

Kif Kif lanceert “This is it! My Story”!

Een Belgische primeur! Kif Kif start met een nieuw project Digital Storytelling: ‘ This is it! My Story’. Met dit project haakt Kif Kif in op een nieuw fenomeen dat in opmars is over de hele wereld, voor België is het echter een ware primeur!

maandag 15 maart 2010 17:58
Spread the love

Met ‘This is it! My Story’, combineert Kif Kif drie elementen: jongeren, erfgoed en nieuwe media.

Kif Kif gelooft sterk in het nieuwe project, Tinne Kenis, projectverantwoordelijke DS bij Kif Kif, stelt: “ Dit project haakt in op de leefwereld van vele jongeren en zet hen aan hun stem te laten horen! De jongeren kunnen nu eens zelf het woord nemen en hun verhaal zelf vertellen in plaats dat anderen spreken over hen! De deelnemers van de testworkshops waren alvast razend enthousiast”
 
Maar wat is Digital Storytelling nu eigenlijk?
 
De naam zegt het eigenlijk al, verhalen vertellen door gebruik te maken van de nieuwste multimediale technieken. Digitale foto’s, gescande documenten, tekst, muziek en je eigen stem worden door middel van een montageprogramma samengebald. Het resultaat is een 3 tot 5 minuten durend digitaal verhaal.
 
Enkele voorbeelden (van onder andere: Wissam, Olja en Tinne ) vind je al op http://www.kifkif.be/page?&orl=1&ssn=675ae7eb78c44b691ab7d5466f15017c1be1a651&lng=1&pge=7 . Deze verhalen zijn soms ontroerend, soms grappig, soms cool of leerrijk. Kortom ze kruipen onder je huid zowel bij de makers als de kijkers.
 
 Wissam Taouil die één van de eerste filmpjes maakte : “Dankzij dit project werd ik aangespoord met mijn ouders en grootouders te praten over hun migratieverhaal. Het leukste vond ik de zoektocht naar de foto’s om mijn verhaal te illustreren.”
 
 Patrick N’Siala Kiese vult aan:”In de Congolese gemeenschap bijvoorbeeld merk ik dat de generatie van mijn ouders veel te weinig communiceert over hun beginjaren in België. Dit project helpt ons die periode beter in kaart te brengen. Dit proces van identiteitsvorming is een belangrijk positief aspect van het project, niet enkel voor de jongere zelf, ook voor de algemene groepsdynamiek van de deelnemers”

Projectcoördinator Tinne Kenis onderstreept het belang van het project: “Via dit project wordt de mediageletterdheid van de leerlingen aangescherpt op een speelse en voor hen zeer aantrekkelijke wijze. Ze leren een verhaal schrijven, foto’s te zoeken die de feiten van het verhaal ondersteunen, muziek die hierbij past.”

Bovendien worden de filmpjes achteraf niet zomaar geklasseerd, klaar om stof te vergaren. Het digitaal erfgoed dat met dit project zal ontspruiten, wordt met aandacht getoond en bewaard. Op de website van Kif Kif, op Kif Kif TV en uiteindelijk is het de bedoeling dat de beste digitale verhalen in musea belanden en deelnemen aan verschillende toonmomenten die we in samenwerking met de Erfgoedsector zullen organiseren in Vlaanderen! In Antwerpen zullen we bijvoorbeeld samenwerken met het Museum aan de Stroom, het Red Star Line-museum en Atlas.Kif Kif biedt workshops aan op maat gesneden. Er zijn verschillende formules, afhankelijk van het doelpubliek, van tijd, etc. U kan met ons contact opnemen en we bekijken samen met u de beste optie.
 
We zorgen voor een goede begeleiding en een handige handleiding bij de software, zo zal blijken dat het maken van digitaal verhaal helemaal niet zo moeilijk is.

 

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!