Nieuws, Wereld, Economie, België, Dossier bankencrisis -

Hoe KBC en andere grootbanken crisissen maken

Vertrouwen in de wereld van het geld is cruciaal om de economie goed te laten functioneren. In de nasleep van de financiële crisis ontdekken we meer en meer hoe bankiers de samenleving bedrogen. Zo heeft KBC meegewerkt aan transacties die de situatie bij de Amerikaanse bank Lehman Brothers rooskleuriger voorstelden.

maandag 15 maart 2010 13:11
Spread the love

In september 2008 gaat Lehman Brothers failliet. Het is de voorbode van een financiële crisis die de drie toenmalige Belgische grootbanken Fortis, Dexia en KBC aan de rand van de ondergang brengt. En van een economische crisis die tientallen miljoenen mensen hun job en inkomen kost.

Banken zoals ABN AMRO, Deutsche Bank, UBS, Barclays, Mizuho Financial Group, Mitsubishi-UFJ Financial Group en KBC hebben Lehman Brothers geholpen om zijn balans op te smukken. Dat is wat onderzoeker Anton Valukas rapporteert aan de rechtbank.

Strikt juridisch valt deze banken wellicht weinig te verwijten. Maar volgens Valukas zouden deze banken wel op de hoogte geweest kunnen zijn van de bedoelingen van Lehman Brothers. En mogelijk hebben ze ook gebruik gemaakt van hun kennis om Lehman Brothers extra te laten betalen voor hun ‘diensten’.

“Wij weten van niets”

Aan Dow Jones Newswires laat KBC weten dat “de bank nooit weet hoe een tegenpartij een transactie in haar balans opneemt”.

Eén en ander onderstreept hoe groot de nood is aan stevige regels voor de banken. Zoveel te meer dat nog maar 10 dagen geleden het Amerikaanse Roosevelt Instituut er voor waarschuwde dat de bankiers bezig zijn een nieuwe economische crisis te veroorzaken, erger dan de vorige en dat we ze dringend moeten beletten om de economie om zeep te helpen zoals in 2008.

take down
the paywall
steun ons nu!